Cari @ Amanz

Meskipun arena e-dagang kini kian melonjak tinggi dengan catatan pertumbuhan sebanyak 62% pada Pertumbuhan Kadar Kompaun Tahunan (CAGR) selama 3 tahun berturut. Namun permasalahan pada sistem penghantaran masih lagi menjadi perbahasan buat platform e-dagang di Asia Tenggara.

Kenyataan ini dihubungkan pada satu tinjauan baharu yang telah didedahkan oleh Parcel Perform dan iPrice Group – Penghantaran Adalah Isu Terbesar Pada E-Dagang Di Asia Tenggara. Kaji selidik menunjukkan hampir 80,000 pelanggan e-dagang di seluruh Malaysia, Singapura, Vietnam, Thailand, dan Indonesia telah diperhatikan oleh Parcel Perform bagi memahami aliran permasalahan yang berlaku pada rantau ini. Untuk makluman anda, Parcel Perform adalah platform pengesanan pemecahan bungkusan e-dagang dengan memiliki lebih 600 syarikat penerbangan bagi sistem penghantaran barang.

Seterusnya, kaji selidik ini telah memperlihatkan hampir 34% pengguna Asia Tenggara menyatakan bahawa penghantaran bungkusan adalah antara isu yang perlu diperbaiki pada platform e-dagang ini. Di mana, menurut tinjauan lebih daripada 90% aduan pelanggan dan maklum balas negatif telah diterima berhubung dengan sistem penghantaran yang lewat (37.22%), status penghantaran yang tidak dikemaskini (32.59%), khidmat pelanggan yang kurang mesra (16.11%), kerosakan barang penghantaran (1.48%) dan lain-lain masalah (12.59%).

Berikutan percambahan pilihan barangan pada talian hari ini juga menjadikan pengguna di Asia Tenggara adalah pembeli e-dagang yang sangat tegar dan aktif bagi pembelian di platform. Selain daripada membuat perbandingan harga di seluruh platform, permintaan pengguna juga dilihat  semakin tinggi pada proses penghantaran pasca-pembelian. Permintaan tersebut adalah untuk mengelakkan daripada sebarang kelewatan penghantaran barangan mereka.

Namun lebih mengecewakan, tinjauan ini turut memperlihatkan rata-rata pengguna tempatan terpaksa menanti penghantaran barangan selama 5 hingga 8 hari. Perihal ini menunjukkan jangkaan masa yang jauh lebih lama berbanding purata hari yang perlu ditunggu oleh negara Asia Tenggara yang lain iaitu selama 3 hingga 8 hari sahaja. Manakala, berbeza pula dengan Thailand yang menunjukkan purata penghantaran lebih pendek dan cepat iaitu selama 2 hingga 5 hari sahaja bagi setiap penghantaran barangan e-dagang.

Secara keseluruhannya, tinjauan pada seluruh negara di Asia Tenggara ini telah menunjukkan – Singapura, Thailand dan Vietnam dilihat lebih berpuas hati berbanding dengan negara Malaysia dan Indonesia. Perihal ini disokong dengan pengalaman pengguna terhadap sistem penghantaran e-dagang mereka oleh setiap negara Asia Tenggara adalah berbeza.

Secara jelasnya, tinjauan ke atas sistem penghantaran barangan e-dagang di Asia Tenggara ini perlu dipertingkatkan. Hal ini kerana arena e-dagang yang dilihat semakin tinggi permintaannya perlu memiliki sistem penghantaran barangan yang lebih baik. Ia bukan sekadar meningkatkan pertumbuhan ekonomi digital, namun turut dapat memperluaskan permintaan pasaran pada peringkat global.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd