Lightyear One Ialah Kereta Elektrik Dengan Panel Solar Pada Bumbung

Diterbitkan pada Jun 25, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kenderaan elektrik mempunyai tumit Achilles di mana ia mempunyai jarak perjalanan yang pendek berbanding kenderaan dengan enjin bahan api fosil. Masalah ini semakin ketara di Malaysia kerana jumlah stesen pengecas yang amat terhad. Lightyear ialah pengeluar kenderaan yang cuba menyelesaikan masalah ini dengan meletakkan panel solar pada bahagian bumbung.

Lightyear One ialah prototaip yang mempunyai panel solar seluas  5 meter persegi yang  mampu memberikan jarak perjalanan 12 kilometer dengan setiap pengecasan selama satu jam di bawah cahaya matahari. Pengecasan menggunakan palam rumah pula adalah pada kadar 35 km setiap jam.

Bateri kenderaan mempunyai kapasiti yang memberikan jarak perjalanan sehingga 725 km dengan sekali caj. Ini adalah lebih jauh berbanding 498 km yang ditawarkan oleh Tesla Model 3. Tetapi tidak seperti Tesla ia memerlukan masa yang agak lama untuk mencecah kelajuan 100 kmj iaitu sekitar 10 saat. Sebagai perbandingan Tesla Model P 100D mampu melakukannya dalam masa 2.36 saat.

Tetapi Lightyear One EV ialah kenderaan yang direka untuk mereka yang mementingkan jarak operasi dan bukannya mereka yang mencari kenderaan yang pantas. Ia turut boleh membawa lima orang penumpang pada satu-satu masa dengan ruang simpanan sebesar 720L. Lightyear melihat kenderaan mereka digunakan secara meluas kerana memberikan jarak operasi paling jauh berbanding kereta elektrik lain di pasaran.

Model awal akan dijual pada harga  of €149,000 (~RM702,000) sebuah. Ini adalah jauh lebih mahal berbanding Tesla Model 3 dengan harga jualan bermula $35,000 (~RM 144,000).

komen


© Amanz / 2022 Kami