Cari @ Amanz

Siemens Melancarkan Pusat Kompetensi Teknikal – Sedia Membantu Malaysia Dalam Pengeluaran Pintar Pada Peringkat ASEAN

Oleh Liyana

Link Copied!

Baru-baru ini, Siemens Digital Industries Software (SDISW) telah melancarkan Pusat Kompetensi Digital Asia di Pulau Pinang. Fokus pelaksanaan pusat ini bertujuan untuk menjalankan penyelidikan, perundingan dan sebarang pembangunan projek industri bagi Malaysia dan Asia Tenggara.

Memiliki kemudahan seluas 1,400 meter persegi, pusat ini hadir dengan Siemens Digital Enterprise Suite – ia merupakan perisian bagi penyelesaian automasi industri. Perisian ini hadir dengan pelbagai fungsi inovasi teknologi pintar kepada pengguna. Antara fungsi lain yang turut disediakan adalah perisian Pengurusan Operasi Pengeluaran (MOM) yang menyediakan penyelesaian holistik bagi peningkatan prestasi operasi pengeluaran. Selain itu, turut hadir dengan teknologi pencetakan 3D, simulasi ujian produk, simulasi automasi logi serta penyelesaian pada pendigitalan.

Apa yang lebih menarik, pusat ini turut memainkan peranan dalam membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi peralihan ke arah pendigitalan bagi memenuhi keperluan ekonomi baharu. Menerusi inisiatif ini, ia secara tidak langsung membolehkan para pengeluar tempatan untuk memanfaatkan transformasi digital pada operasi mereka dari dalam dan luar negara.

Oleh itu, wujudnya kemudahan sedemikian jelas dapat mengukuhkan lagi komitmen negara untuk memacu transformasi digital merentasi pada semua fasa perniagaan.


Komen ()