Cari @ Amanz

Perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China kini mula menunjukkan tanda akan berakhir selepas presiden kedua-dua negara bersetuju untuk berbincang. Hasilnya ialah Huawei kini boleh berurusniaga semula dengan syarikat dari A.S. Tetapi sebuah lagi perang perdagangan kini meletus pula di antara Jepun dan Korea Selatan.

Korea Selatan kini telah dihalang dari dari mengeksport keluar poliamida berfluorin, resist dan hidrogen fluorida berkualiti tinggi dari Jepun. Ketiga-ketiga bahan kimia ini diperlukan untuk proses menghasilkan skrin telefon, skrin TV, memateri PCB dan goresan semikonduktor. Sekatan dikenakan ke atas Korea Selatan selepas mahkamah tinggi negara tersebut memutuskan Jepun gagal memberikan pampasan kepada warga negara mereka yang menjadi buruh paksa ketika Perang Dunia kedua.

Jepun mengawal 90% penghasilan poliamida berfluorin dan 70% pasaran resist dunia. Tanpa kedua-dua bahan kimia ini, impak ke atas syarikat yang menghasilkan pemproses dan skrin seperti Samsung adalah tinggi.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd