Cari @ Amanz

Menjelang 12 Julai kelak, semua pemandu perkhidmatan seru pandu seperti Grab, MyCar, EzCab dan sebagainya akan diwajibkan mendapatkan lesen PSV sebelum mereka boleh memandu untuk syarikat-syarikat tersebut.

Menjawab pertanyaan mengenai jika keperluan lesen tersebut akan meningkatkan harga perkhidmatan seru pandu bermula tarikh tersebut. Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berpendapat bahawa tanda harga perkhidmatan tersebut tidak akan meningkat kerana harga perkhidmatan tersebut tidak ditetapkan oleh harga siling, tetapi permintaan pengguna.

Beliau berkata lagi bahawa jika mana-mana harga perkhidmatan seru pandu ditingkatkan secara tiba-tiba, pengguna akan menggunakan perkhidmatan lain yang mempunyai harga yang lebih murah.

Apabila ditanya mengenai jumlah pemandu yang telah memohon dan lulus ujian lesen PSV tersebut, kira-kira 10151 daripada 16338 pemohon telahpun lulus ujian tersebut, dan Anthony Loke menjangkakan bahawa lebih ramai lagi pemandu akan lulus ujian tersebut dan mendapatkan lesen PSV menjelang tarikh 12 Julai tersebut.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd