D-Link Bersetuju Dikenakan Audit Selama 10 Tahun Oleh Pihak FTC Selepas Pelbagai Isu Kerentanan Sekuriti Pengguna

Diterbitkan pada July 5, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

D-Link ialah sebuah syarikat yang dikenali untuk peranti rangkaian WiFi rumah dan pejabat mereka. Syarikat-syarikat pembekal Internet seperti TM, Maxis dan Time sebelum ini menggunakan jenama tersebut untuk penghala WiFi percuma mereka sebelum ini.

Semua itu berubah apabila banyak penghala-penghala D-Link didapati mempunyai isu-isu sekuriti kritikal yang membolehkan penggodam bukan sahaja memasuki rangkaian-rangkaian ini dengan mudah, tetapi membolehkan mereka mencuri maklumat peribadi para pengguna didalam rangkaian tersebut.

Oleh kerana isu-isu ini, D-Link disaman di mahkamah Amerika Syarikat oleh pihak Federal Trade Commission (FTC), dimana baru-baru ini mereka dikatakan telah menyelesaikan kes tersebut dengan bersetuju untuk dikenakan audit selama 10 tahun untuk memastikan bahawa perkakasan rangkaian mereka tidak lagi dibelenggu isu-isu sekuriti.

Pihak FTC juga mengesahkan bahawa mereka menyaman D-Link kerana kerentanan sekuriti beberapa peranti mereka, termasuklah kamera litar tertutup mereka, dimana ia didapati bahawa kata laluan semua peranti tersebut disulitkan menggunakan kata laluan yang sama yang tidak boleh ditukar.

Bukan itu sahaja, aplikasi mudah-alih penghala WiFi D-Link juga didapati menyimpan kata laluan menggunakan teks biasa yang mudah dikesan oleh penggodam.

komen


© Amanz / 2022 Kami