Cari @ Amanz

macOS Catalina Beta 3 Menyertakan Imej Penyelamat Skrin Baru – Dikenali Sebagai ‘Drift’

Link Copied!

Apple sering menawarkan gambar latar baru pada Apple TV, namun kurang memberi penekanan pada macOS. Bermula macOS Catalina Beta 3, Apple telah menyertakan screen saver baru yang dikenali sebagai ‘Drift’.

Perkara ini dijumpai oleh salah seorang pengguna beta macOS di Twitter, yang mana memperlihatkan imej penyelamat skrin dengan kesan animasi. Dengan kehadiran screen saver baru ini, ia telah menggenapkan pilihan screen saver pada macOS ini menjadi 20 buah, berbanding 19 sahaja pada sebelum ini.

Melalui screensaver Drift ini, ia menyajikan paparan seumpama bentuk rumpai laut, dengan kemasan warna dalam bentuk warna-warni. Ia juga boleh ditetapkan dalam pilihan warna “Space Gray”, “Silver”, dan “Spectrum”, untuk memberi lebih pilihan kepada pengguna.

Fungsi screen saver ini walaupun tidak lagi menyelamatkan skrin seperti zaman paparan monokrom, ia masih memberi paparan yang menarik ketika Mac dibiarkan secara seketika. Ia boleh diakses melalui halaman System Preferences > Desktop & Screensaver > Screen Saver.


Komen ()