Penggodam Dijatuhkan Hukuman Penjara 27 Bulan Kerana Serangan DDOS Ke Atas Steam Dan PlayStation Network

Diterbitkan pada July 6, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Permainan video sekarang boleh dinikmati bersama rakan walaupun mereka tidak duduk di sebelah anda. Dengan perkhidmatan seperti PlayStation Network dan Xbox, anda masih boleh melakukan misi bersama teman baik di dalam permainan Striking Vipers di atas talian. Tetapi pada bulan Disember 2013 hingga Januari 2015, beberapa perkhidmatan atas talian permainan video mengalami gangguan perkhidmatan kerana serangan DDOS.

Antara perkhidmatan yang mengalami serangan DDOS DerpTrolling adalah Sony PlayStation Network, Valve Steam, Microsoft Xbox, EA, Riot Games, Nintendo, Guild Wars, Quake Live, DOTA2, World of Tanks dan League of Legends. Beliau baru sahaja dijatuhkan hukuman penjara 27 bulan selepas disabitkan kesalahan oleh mahkamah di San Diego. DerpTrolling atau nama sebenar beliau Austin Thompson mengaku melakukan serangan kerana sebagai jenaka dan meminta pengikut media sosial beliau memberikan cadangan perkhidmatan atas talian manakah perlu diserang.

Beliau memulakan trend serangan ke atas perkhidmatan permainan video ketika musim bercuti yang turut dilakukan oleh kumpulan penggodam lain seperti Lizard Squad. Selain menjalani hukuman penjara DerpTrolling juga perlu membayar ganti rugi ke atas Sony Online Entertainment atas gangguan yang disebabkan oleh serangan tersebut. Beliau akan memulakan hukuman penjara pada 27 Ogos hadapan.

komen


© Amanz / 2022 Kami