Cari @ Amanz

Sebelum ini, Anthony Loke, Menteri Pengangkutan Malaysia telah mengumumkan dimana pihaknya tidak akan memberi kelonggaran untuk membolehkan lebih ramai lagi para pemandu perkhidmatan seru pandu mendapatkan lesen PSV.

Melalui satu kicauan oleh akaun Twitter Wan Zairul Azri, seorang pemberita dari syarikat media terkemuka Media Prima, Anthony Loke nampaknya telah bersetuju untuk memberi kelonggaran selama tiga bulan tambahan sehingga bulan Oktober untuk membolehkan pemandu-pemandu tersebut terus mengambil penumpang, sambil mendapatkan lesen PSV tersebut.

Kicauan tersebut turut mengatakan bahawa keputusan tersebut telah dibuat selepas mesyuarat kabinet, dan kemungkinan besar akan berkuat-kuasa serta-merta.

Ini juga mungkin akan memaksa pihak JPJ untuk menunda penguatkuasaan dimana pemandu-pemandu seru-pandu tanpa lesen PSV dan pelekat seru-pandu akan disaman sebanyak RM2000 atau dipenjara selama enam bulan.

Buat masa ini, kami masih sedang menunggu kenyataan rasmi daripada pihak Kementerian Pengangkutan mengenai penundaan undang-undang ini.

Kemaskini: Kenyataan mengenai lanjutan masa untuk para pemandu seru-pandu ini telah disahkan juga oleh pihak New Straits Times dan juga Bernama.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd