Cari @ Amanz

Nueralink Berhasrat Memulakan Ujian Pada Manusia Seawal 2020 – Menghubungkan Otak Manusia Ke Komputer

Oleh Aman

Link Copied!

Elon Musk sedia membuat pelaburan pada pelbagai idea-idea futuristik, termasuk salah satunya adalah Neuralink. Selepas berkongsi perancangan berkenaan Nueralink pada 2017 lepas, kini mereka berkongsi lanjut berkenaan perkembangan syarikat berkenaan.

Neuralink ingin mengintegrasikan sebuah implan kecil pada otak manusia, sekaligus membolehkan otak manusia berhubung ke komputer, serta mengawal sejumlah perkara.

Neuralink

Elon Musk sendiri, ketika pembetangannya mengatakan Neuralink ingin memfokuskan kepada tiga perkara, termasuk memahami serta mengubati masalah berkaitan otak, menambah-baik lagi otak, selain menjadikan manusia bersedia untuk masa depan. Elon Musk turut mengatakan mungkin pada masa hadapan ini akan membolehkan manusia mencapai simbiosis bersama kecerdasan buatan.

Neuralink

Neuralink

Melalui ujian yang telah dilakukan pada tikus makmal, Neuralink menyertakan sebuah elektrod kecil berhampiran neuron pada otak, sekaligus merakamkan pelbagai data, informasi dan aktiviti. Sekiranya semua berjalan lancar, Neuralink berhasrat agar dapat membuat ujian pada manusia seawal 2020 kelak.

Neuralink

Daripada pembentangan yang dikongsikan Neuralink, mereka menyasarkan untuk menyediakan sebuah aplikasi khusus yang membolehkan pengguna berhubung dan mempelajari beberapa kawalan. Buat masa ini, untuk menyertakan implan dan sensor ini, pengguna masih perlu melalui pembedahan ringkas, tetapi proses berkenaan dijangka boleh dilakukan menggunakan lazer pada masa akan datang.

Neuralink

Seperti biasa, pada peringkat awal ia lebih ditujukan untuk membantu manusia seperti mengembalikan kebolehan untuk melihat, bercakap dan mendengar; membantu mereka yang tiada tangan untuk mengawal beberapa perkara, serta sejumlah perkara lain.


Komen ()