Cari @ Amanz

Huawei baru baru ini telah melancarkan peranti terbaru mereka, iaitu Huawei Nova 5T untuk pasaran global. Telefon pintar yang hadir dengan 5 lensa kamera bersama fungsi AI ini sudah boleh dipratempah bermula esok pada harga bermula RM1599 sahaja.

Skrin berlubang dihadapan telefon pintar ini menempatkan kamera swafoto dengan lensa 32MP. Bagi kamera utamanya, ia mempunyai empat kamera gabungan 48MP lensa utama, 16MP untuk lensa ultra-lebar, 2MP untuk Makro, dan 2MP sensor kedalaman.

Dari segi kebolehan kamera Huawei Nova 5T ini, ia dikatakan mampu menghasilkan gambar yang jelas walaupun berada di persekitaran yang kurang pencahayaan. Hal ini kerana lensa Huawei Nova 5T ini dilengkapi dengan bukaan aperture f/1.8, 4-dalam-1 Light Fusion, fungsi AIS Super Night Mode, dan juga laser Autofocus.

Mod bokeh pada lensa 2MP Huawei Nova 5T ini juga agak baik, kemas dan tidak terlalu keterlaluan seperti diambil oleh jurugambar professional. Hasil penggambaran portrait juga sangat mengagumkan tanpa mengira jumlah pencahayaan di persekitaran subjek samaada terlalu banyak atau sikit, kerana ia masih mampu menghasilkan gambar dengan latar belakang yang cantik dan kemas.

Huawei Nova 5T ini membawakan rekaan skrin berlubang 6.25 inci IPS LCD beresolusi FHD+ dan kerangka belakang berwarna cerun yang berkilau. Untuk pengetahuan anda juga, telefon pintar ini merupakan peranti mercu yang mana spesifikasinya dilengkapi dengan cip pemprosesan Kirin 980 berasaskan 7nm dimana dengan terbinanya cip ini pada Huawei Nova 5T, ia menawarkan prestasi CPU 75% dan prestasi AI 120% lebih baik daripada versi sebelumnya.

Melalui cip pemprosesan Kirin 980 ini juga, ia hadir dengan sokongan Dwi NPU yang  berkebolehan untuk membuat pelbagai tugasan berkaitan kecerdasan buatan (AI). Jadi sesi fotografi anda menjadi lebih efisyen kerana fungsi AI pada 5 lensa kamera telefon pintar ini dapat menghasilkan gambar yang cukup berkualiti tinggi.

Beralih kepada antaramuka yang digunakan pada Huawei Nova 5T ini pula, ia menggunakan EMUI 9.1 yang mana kemaskini antaramuka yang baru ini membolehkan anda untuk menetapkan Video Ringtone bagi setiap panggilan yang diterima, pelancaran aplikasi 59% lebih baik dan banyak lagi.

Bukan itu sahaja, melalui antaramuka ini, ciri GPU Turbo 3.0 yang ditawarkan pada telefon pintar ini juga dapat menawarkan paparan grafik yang lebih konsisten dan dapat mengurangkan penggunaan bateri sebanyak 30%. Hal ini sekaligus menjadikan telefon pintar anda menjadi lebih lancar dan lambat panas jika digunakan dalam tempoh masa yang lama. Malah, memori dan storan yang dipadankan juga agak besar untuk sebuah peranti mampu milik, iaitu memori 8GB LPDDR4X RAM bersama 128GB storan dalaman berasaskan UFS2.1.

Jadi, bagi anda yang ingin mencari telefon pintar pada harga yang mampu milik dan berkebolehan untuk bermain permua, Huawei Nova 5T ini adalah antara pilihan yang bijak. Hal ini adalah kerana antramuka EMUI 9.1 dan ciri GPU Turbo yang disertakan pada telefon pintar ini dapat mengurangkan masalah lengah masa semasa permainan dan meningkatkan lagi prestasi permainan anda dengan kebolehannya untuk memaparkan kualiti visual yang tinggi. Ciri ini selari dengan rekaan skrinnya yang seluas 6.26 inci All-View Display iaitu nisbah skrin-ke-badan sebanyak 91.6%.

Anda berkemungkinan untuk berasa terganggu sekiranya notifikasi terpapar ketika bermain permua. Namun, ia berbeza sekiranya anda menggunakan Huawei Nova 5T ini kerana ia menyertakan mod “No Disturb” yang dapat mematikan notifkasi daripada terus diterima ketika permainan berlangsung.

Telefon pintar ini juga dikuasakan oleh bateri berkapasiti 3750mAh bersama teknologi 22.5W SuperCharge yang mampu untuk membuat pengecasan sehingga 50% dalam masa yang singkat iaitu sepantas 30 minit sahaja.

Bagi anda yang berminat untuk memiliki telefon Huawei Nova 5T ini, ia ditawarkan dengan tiga pilihan warna, iaitu warna hitam, Crush Blue, dan Midsummer Purple. Sesi pra tempahan akan dibuka bermula 29 Ogos 2019 hingga 5 September ini pada harga RM1599 sahaja dengan jaminan selama 1 tahun. Bagi anda yang membuat pra tempahan untuk telefon pintar ini, anda berpeluang untuk menerima Huawei Mini Speaker dan pengecas dalam kereta Huawei SuperCharge yang bernilai RM325.

Selain itu, sesi pra-tempahan untuk MediaPad M5 Lite 10 juga akan dibuka bermula esok pada harga RM1299 sahaja dan berpeluang untuk memiliki hadiah eksklusif pembesar suara mini dan Mpen yang bernilai sehingga RM268 sementara stok masih ada. Huawei juga turut mengadakan program Level-Up untuk semua pengguna Huawei. Melalui program yang akan bermula pada 7 September ini, anda boleh bertukar ke Huawei Nova 5T dengan mudah di kedai dan pengedar-pengedar rasmi Huawei.

Penafian: Advertorial daripada Huawei Malaysia

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd