Cari @ Amanz

Dengan saiz TV yang semakin besar, semakin ramai memilih untuk menantikan filem kegemaran ditawarkan di kaca TV menerusi perkhidmatan penstriman. Tetapi mungkin ramai tidak menyedari bahawa kebanyakan televisyen moden kini hadir dengan fungsi Motion Smoothing yang menyebabkan kandungan yang ditonton dipaparkan pada kadar 60-100 Hz bagi mengelakkan masalah ghosting. Namun begitu ia mengakibatkan masalah baharu muncul di mana filem kini kelihatan seperti drama swasta yang murah.

Oleh itu UHD Alliance telah mengumumkan “Filmmaker Mode” pada TV untuk digunakan ketika menonton filem dan siri. Mod ini menerima sokongan pengarah ternama seperti Christopher Nolan, Martin Scorcese,  Ryan Coogler, Paul Thomas Anderson, JJ Abrams, Ang Lee, James Cameron dan banyak lagi. Tujuan mod ini diwujudkan ialah bagi membolehkan karya filem dan siri ditonton dengan betul seperti visi asal pengarah.

Lebih 99% filem dihasilkan menggunakan teknik penggambaran 24 FPS. Filmmaker Mode akan memastikan ia ditayangkan pada tetapan ini dan bukan pada kadar bingkai lebih tinggi yang boleh merosakkan pengalaman menonton. Selain sokongan dari pengarah ternama, Filmmaker Mode juga menerima sokongan dari Amazon Prime Videos, Panasonic, Vizio, Universal, dan Warner Bros. Vizio telah mengumumkan komitmen melancarkan televisyen dengan Filmmaker Mode bermula 2020.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd