Cari @ Amanz

Hari ini di acara IFA 2019, Acer telah melancarkan pelbagai produk. Antaranya adalah projektor C250i, iaitu sebuah projektor mudah alih dengan sokongan pancaran multi-sudut dan juga sokongan pancaran secara menegak. Sokongan pancaran pada multi-sudut ini tidak mustahil kerana ia menggunakan rekaan dodecagon (bentuk dengan 12 bucu).

Pengguna hanya perlu gulingkan sahaja projektor untuk pancar pada kedudukan yang dikehendaki. Projektor ini mampu memancarkan resolusi 1080p, bateri mampu bertahan selama 5 jam, dan boleh memancarkan kandungan dari telefon pintar secara nirwayar baik iOS atau Android. Projektor C250i ini menggunakan pancaran dari modul LED yang mempunyai jangka hayat selama 30,000 jam, gamut warna yang luas iaitu 100% menyokong warna NTSC, 300 ANSI lumen untuk kecerahan dan 5,000:1 nisbah kontras.

Ia juga turut boleh berfungsi sebagai sebuah power bank dan mempunyai pembesar suara 5w terbina bagi memudahkan lagi pengguna. Jika pengguna tidak ingin menggunakan telefon pintar dan ingin menggunakan komputer riba, port HDMI hadir secara terbina bersama-sama dengan port USB-A dan USB-C (video out). Port USB-A boleh digunakan untuk memasukkan pemacu ibu jari untuk memainkan video atau audio secara terus. Harga jualan adalah sekitar RM1940.

Projektor kedua yang Acer lancarkan adalah siri PL, iaitu PL1520i/PL1320W/PL1220. Ia dicipta bagi sesuai digunakan di acara-acara yang kecil, bilik mesyuarat dan boleh berfungsi selama 24/7. Ia menggunakan kuasa yang rendah dan modul lampu pancaran mampu bertahan selama 30,000 Jam penggunaan. Ia juga boleh digunakan untuk memancar iklan di luar, kerana ia mempunyai perlindungan kalis air IP6X. Ia juga mempunyai sokongan enjin sealed optical, dan sokongan pancaran 360-darjah. Harga jualan adalah sekitar RM7645.

Akhir sekali adalah Acer CastMaster Touch. Ia adalah sistem pembentangan nirwayar dalam bentuk penerima dan pemancar untuk menggantikan wayar. Secara tidak langsung menjadikan mana-mana projektor nirwayar. Ia mempunyai sokongan latensi rendah dan mudah digunakan, ia sesuai untuk produk seperti projektor siri PL.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd