Cari @ Amanz

Malaysian Global Innovation & Creativity Centre (MaGIC) mengumumkan bahawa mereka bakal melancarkan program Entrepreneurial Nation (E-Nation) Symposium yang bakal berlangsung selama 4 hari. Agenda utama bagi program ini adalah untuk menghubungkan para usahawan dengan pemimpin pemimpin yang dapat membantu mereka dalam membentuk satu komuniti keusahawanan yang berdaya kreatif, berinovatif sekaligus dapat memberi impak dalam industri keusahawanan di Malaysia.

Program ini dijalankan sejajar dengan usaha oleh Kementerian Pembangunan Usahawan (MED) dalam membentuk Malaysia untuk menjadi negara keusahawanan menjelang tahun 2030. Objektif utama program ini adalah untuk mewujudkan satu ekosistem penggerak yang akan memudahkan para usahawan untuk berkolaborasi bersama dan membuka peluang yang lebih luas kepada orang ramai untuk berniaga.

Bukan itu sahaja, mereka juga melihat  program ini dapat mewujudkan inisiatif penyelesaian baru dalam industri keusahawanan, serta menghubungkan para usahawan dengan panel-panel penting untuk berkomunikasi dan menyampaikan ilmu pengetahuan tentang bidang inovasi sosial, pendidikan keusahawanan dan pelaburan. MaGIC juga turut menyasarkan agar program ini dapat mempromosikan konsep inovasi sosial bagi memberi galakkan kepada para peserta untuk mendapatkan kefahaman  yang mendalam tentang konsep keusahawanan yang sebenar.

Program ini menempatkan sesi persidangan bagi para peserta untuk melibatkan diri dalam membentangkan 8 sesi pembentangan termasuklah perbincangan daripada panel panel yang terdiri daripada 40 orang panel tempatan dan juga antarabangsa. Kesemua panel ini juga turut terlibat dalam sesi bengkel bengkel yang sesuai dengan bidang mereka.

Antara para panel yang terlibat adalah Datin Vivy Sofinas Yusof, Co-Founder kepada Fashion Valet dan Duck Group, Dato’ Norman Abdul Halim daripada KRU Studios, Tristan Ace daripada British Council, Ariz ‘Caprice’ Ramli daripada Caprice Technologies, Lehui Liang daripada Social Ventures Hong Kong, Olivier Legrand daripada Linked In Asia Pacific dan banyak lagi.

Para peserta juga turut akan menerima sesi bimbingan daripada para usahawan yang berpengalaman, penasihat dan para pelabur daripada seluruh negara. Sesi bimbingan ini adalah bertujuan untuk memberi pendedahan yang lebih luas kepada para usahawan untuk terus kekal dalam industri mereka.

Tema program E-Nation kali ini adalah  “Membentuk Keusahawanan Negara” yang disasarkan bagi memupuk idea idea keusahawanan yang kreatif dan berinovasi sesuai dengan perkembangan teknologi terkini. Bukan itu sahaja, program ini juga turut menyasarkan para peserta untuk terus berdaya saing dengan para usahawan yang lain sekaligus membuka peluang kepada mereka untuk berkolaborasi dalam menyelesaikan masalah melalui jalan penyelesaian yang berinovatif.

Program ini menerapkan beberapa ciri dalam diri para usahawan. Antaranya adalah 1) kreatif; 2) berinovasi korporat; 3) berpendidikan; 4) keusahawanan; 5) dasar polisi; dan 6) keusahawanan sosial. Pada akhir program, para peserta akan membentangkan inovasi baru berkenaan perniagaan mereka dan dalam masa yang sama akan menjalankan sesi pengambilan pekerja untuk calon calon yang sedang mencari pekerjaan.

Program ini akan berlangsung daripada 30 Oktober ini sehingga 2 November 2019 di Kampus MaGIC di Cyberjaya yang dijangka akan mengumpulkan lebih daripada 1500 peserta. Pelancaran program ini akan diadakan secara rasmi pada 30 Oktober 2019 yang akan diketuai oleh YB Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof, Menteri Pembangunan Usahawan Malaysia. Jadi, bagi anda yang berminat untuk menyertai program E-Nation ini, boleh layari laman rasmi MaGIC untuk maklumat lanjut dan membeli tiket penyertaan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd