Cari @ Amanz

Emoji ataupun emoticon ialah imej kecil yang lazimnya digunakan untuk meluahkan pelbagai jenis perasaan apabila menggunakan perkhidmatan permesejan teks untuk mengurangkan rasa kekok apabila bercakap.

Kini terdapat beribu-ribu emoji yang boleh digunakan, termasuklah emoji perasaan, makanan, haiwan, kenderaan dan juga bendera negara yang boleh digunakan di pelbagai jenis platform, tidak kira melalui komputer ataupun peranti mudah-alih.

Baru-baru ini, seorang pengguna Twitter @h_hafidzz telah perasan bahawa emoji bendera Malaysia pada sistem operasi iOS 13.1 mempunyai rekaan yang salah, dimana salah satu jalurnya diletakkan pada tempat yang tidak betul.

Jika dilihat pada emoji iOS 13.1 tersebut, bilangan jalur pada bendera tersebut tepat, tetapi jalur yang diletakkan dibawah bahagian bulan dan bintang adalah salah. Jalur berwarna merah yang sepatutnya diletakkan di bahagian tersebut, tetapi melalui emoji tersebut, ia dapat dilihat bahawa jalur berwarna putih diletakkan disitu.

Melayari laman web Emojipedia, kita dapat melihat bahawa terdapat beberapa laman web dan perkhidmatan atas talian lain yang membuat kesilapan yang sama juga, seperti Twitter dan WhatsApp.

Ini boleh dikatakan satu isu yang kecil dan sepatutnya mudah diperbetulkan oleh syarikat-syarikat ini. Diharap mereka dapat memperbaikinya secepat mungkin.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd