Cari @ Amanz

Pada hari ini, telah terdapat beberapa pembantu pintar berasaskan kawalan suara yang digunakan pada sejumlah peranti, termasuk Google Assistant, Amazon Alexa dan juga Microsoft Cortana. Terbaru, pihak Sony dilihat turut tidak ingin ketinggalan dalam arena ini.

Melalui pemfailan paten baru, ia dilihat Sony telah mendaftarkan paten untuk sebuah pembantu pintar berasaskan kawalan suara dinamakan PlayStation Assist.

PlayStation Assist dilihat ditujukan kepada pengguna PlayStation, dan boleh menggunakannya dalam meminta bantuan berkaitan sesuatu permainan. Dengan adanya pembantu pintar ini, ia akan memudahkan lagi para pemain menyelesaikan sesuatu misi dalam permainan – atau mendapatkan maklumat tambahan dalam menyelesaikan misi dan objektif permainan berkaitan.

Selain daripada itu, pembantu pintar ini juga menjanjikan pengalaman permainan yang lebih baik, disamping membantu dalam interaksi dan sebagainya. Pemfailan paten sama juga turut memperlihatkan sebuah aplikasi juga turut akan ditawarkan.

Apa pun, seperti biasa, buat masa ini ia sekadar pemfailan paten sahaja, dan tidak diketahui lagi sama ada benar-benar akan direalisasikan atau sebaliknya.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd