Cari @ Amanz

Secara tradisionalnya, apabila kanak-kanak sedang menyiapkan kerja rumah, mereka akan menanya kepada ibu-bapa mereka untuk soalan-soalan yang mereka tidak boleh jawab dengan sendiri.

Kemajuan teknologi memudahkan kanak-kanak kini mencari jawapan kepada soalan-soalan sukar dengan sendiri, dan inilah apa yang ditemui oleh Lenovo melalui kajian terbaru mereka.

Lenovo telah menyoal-selidik 15000 individu ibu-bapa dari negara-negara seperti Amerika Syarikat, China, India, Jepun, UK, Jerman, Perancis, dan Itali dan bertanya jika kanak-kanak bertanya mereka untuk jawapan-jawapan soalan kerja rumah, ataupun kanak-kanak ini lebih cenderung untuk mencari jawapan mereka sendiri di laman web.

Menariknya, laporan Lenovo ini menunjukkan bahawa 75 peratus daripada ibu-bapa yang disoal berkata bahawa anak-anak mereka akan mencari jawapan mereka sendiri di laman-laman web pendidikan.

60 peratus daripada ibu-bapa yang disoal juga mengatakan bahawa mereka akan mencari jawapan di laman web secara rahsia apabila ditanya mengenai soalan-soalan yang tidak boleh dijawab.

84 peratus daripada ibu-bapa didalam soal-selidik ini juga berkata bahawa inisiatif yang diambil oleh kanak-kanak ini akan membantu proses pembelajaran mereka, walaupun terdapat diantara mereka yang risau bahawa mereka akan berasa lebih sukar untuk berkomunikasi dengan satu sama lain.

Ini cukup menarik kerana kanak-kanak sekarang boleh dikatakan cukup berdikari apabila mencari maklumat. Walaupun begitu, kebergantungan keterlaluan pada teknologi sekarang juga boleh mendatangkan mudarat jika tidak dikawal.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd