Google Mewajibkan Penggunaan Sistem Gesture Android Asli Kepada Semua Pengeluar

Diterbitkan pada Okt 8, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sistem operasi Android digunakan lebih 75% peranti pintar di pasaran. Dominasi ini dicapai kerana Google membenarkan pengeluar menggunakan pelancar pihak ketiga mereka bagi memberikan “perisa” yang berbeza. Hasilnya ialah implementasi dan penggunaan Android yang berbeza sehingga membuatkan ekosistem sedikit berkecamuk. Tetapi dengan Android 10, Google kini muka mengetatkan syarat kepada pengeluar yang ingin menggunakan Google Mobile Services (GMS).

Menurut 9to5Google yang melihat dokumen persetujuan untuk menggunakan GMS, pengeluar perlu menyertakan sistem gesture Android asli sebagai pilihan default bersama dengan sistem navigasi tri-butang. Sistem navigasi dwi-butang yang diperkenalkan pada Anroid Pie tidak lagi boleh diberikan kecuali pada peranti yang dikemaskini dari Android Pie ke Android 10. Pengeluar masih boleh menyertakan sistem navigasi mereka sendiri (seperti OnePlus dan Samsung) tetapi tidak ketika penetapan awal peranti. Dengan ini ia disorokkan ke dalam skrin tetapan.

Pengeluar juga perlu menggunakan sistem Digital Wellbeing secara terbina bersama dengan kawalan penggunaan peranti kanak-kanak oleh ibu bapa. Untuk syarat sekunder ini, pengeluar dibenarkan menggunakan perkhidmatan pihak ketiga jika tidak mahu menggunakan sistem yang dibangunkan Google.

Google semakin mengetatkan syarat kepada pengeluar yang ingin menggunakan ekosistem mereka yang lengkap sejak akhir-akhir ini. Dari segi positif ia memastikan pengalaman yang sekata pada kesemua peranti Android tanpa mengira peranti pengeluar mana yang dipilih.

Tetapi pada waktu yang sama ia boleh dilihat sebagai sekatan pilihan kepada pengguna yang mungkin tidak mahu menggunakan sistem Android Asli. Pengeluar tidak mempunyai banyak pilihan kerana Android tanpa GMS adalah seperti kereta tanpa roda seperti yang telah berlaku kepada Huawei,

Komen sekarang

komen

© Amanz / 2021 Kami