OPPO Reno2 – Telefon Pintar Dengan Rekaan 5x Zum Hibrid, 20x Zum Digital Setanding Dengan Peranti Mercu Lain

Diterbitkan pada Okt 21, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Jenama OPPO kini sudah tidak asing lagi dalam kalangan pengguna telefon pintar pada masa kini. Terdapat banyak siri peranti yang telah dilancarkan oleh jenama tersebut. Antara peranti yang telah dilancarkan adalah telefon pintar OPPO Reno2. Menarik pada telefon pintar OPPO Reno2 adalah ia menampilkan sistem kamera yang baik.

Oppo Reno2

Bukan itu sahaja, OPPO Reno2 juga hadir dengan pelbagai mod rakaman yang unik dan menarik termasuk 5x zum hibrid, 20x zum digital, Ultra Steady Mode dan Ultra Dark Mode. Selari dengan trend masa kini, ramai pengguna gemar merakam video pendek yang mana ia memerlukan kestabilan maksima sewaktu rakaman. Dengan adanya mod-mod berkenaan, ia menjadikan faktor utama untuk anda mendapatkan OPPO Reno2.

Kuad Kamera Utama 48-Megapixel

OPPO terkenal dengan peranti dengan kemampuan kamera yang baik. Jadi pada OPPO Reno2 ini, OPPO masih mengekalkan kemampuan kamera baik dengan banyak penambahbaikan. OPPO Reno2 mempunyai kombinasi kamera quad yang mengagumkan, memaparkan lensa utama ultra jelas 48-megapixel + lensa sudut lebar 8-megapixel + lensa telefoto 13-megapixel + lensa mono 2-megapixel. Dengan penggunaan sistem kamera yang baik, ia bukan sahaja menyokong rakaman gambar dan video yang baik malah ia juga menyertakan pelbagai fungsi dan mod yang sesuai dalam mendapatkan hasil gambar yang jelas dan cantik dalam pelbagai keadaan pencahayaan.

Untuk rakaman video, fungsi yang disertakan pada peranti OPPO Reno2 adalah rakaman Ultra Steady Mode, video dengan kesan bokeh, fungsi zum hibrid 5X dan fungsi zum audio. 

Zum hibrid 5x dan digital sehingga 20X Dalam Video Dan Gambar

Bukan itu sahaja, OPPO Reno2 juga hadir dengan ciri zum hibrid 5X sehingga zum digital 20X yang mana anda boleh merakam landskap jauh. Ia hadir dengan lensa sudut lebar dan lensa telefoto. Walau bagaimanapun, untuk rakaman video ia tidak menyokong tetapan rakaman 1080p 60fps tetapi masih boleh menggunakan kamera utama untuk rakaman 1080p 60fps.

Beralih ke sokongan mod untuk fotografi pula, OPPO Reno2 memfokuskan kepada penghasilan gambar yang lebih jelas, cantik dan berkualiti. Jadi, antara mod fotografi yang diperkenalkan termasuk Ultra Dark Mode dan teknologi zum hibrid 5X dan zum digital 20X.

OPPO Reno2 juga menawarkan teknologi zum hibrid 5X yang menyediakan gabungan lensa utama, lensa zum, lensa sudut lebar dan lensa telefoto dengan panjang fokus bersamaan 16mm, 26mm dan 83mm. Selain itu, Ia juga menggunakan teknologi gabungan imej untuk memastikan peralihan zum lebih halus dan lancar. Ini bermakna ia akan menghasilkan rakaman gambar yang berkualiti tinggi untuk jarak jauh.

Ultra Steady Mode

Menerusi teknologi penstabilan yang digunakan pada telefon pintar ini, ia dapat meningkatkan kestabilan rakaman video. Mod rakaman video Ultra Steady yang menstabilkan video ketika merakan aksi lasak seperti joging, bermain ski atau berbasikal. Untuk mendapatkan kestabilan yang maksima, peranti ini dilengkapi dengan Electronic Image Stabilization (EIS) dan Optical Image Stabilization (OIS), yang memberikan hasil video dengan lebih jelas dan stabil pada kadar bingkai 60fps. Dengan ini, ia membolehkan anda merakamkan video pada hasil yang sangat lancar tanpa gegaran yang tinggi sekaligus menjadikan hasil rakaman video secara keseluruhan pada peranti OPPO Reno2 lebih cantik.

Video Kesan Bokeh

Selain teknologi penstabilan, OPPO Reno2 turut menyertakan ciri rakaman video dengan kesan bokeh. Video bokeh ini boleh dirakam melalui kedua-dua kamera swafoto dan kamera belakang yang mana boleh menjadikan kesan kabur pada latar belakang video. Kesan kabur ini dilihat dapat menghasilkan rakaman video yang boleh dikatakan setanding kamera professional kerana ia dapat menyerlahkan objek yang dipilih selain mewujudkan hasil kedalaman yang lebih baik ketika menangkap landskap dan pemandangan.

Ultra Dark Mode

Untuk rakaman gambar, telefon pintar ini membawakan Ultra Dark Mode yang memudahkan penembakan dalam keadaan cahaya yang rendah. Hal ini kerana, menerusi teknologi NPU ia dapat merakam butiran yang tidak dapat dilihat secara mata kasar. Sebagai contoh, jika tahap cahaya yang ada pada keadaan sekeliling adalah di bawah 5 lux, teknologi kecerdasan buatan (AI) yang disertakan di dalam kamera akan mencerahkan gambar tanpa menghasilkan kesan hingar pada gambar.

Penawaran Skrin Yang Jelas

Oppo Reno mempunyai skrin yang cantik dan memuaskan. Peranti ini menggunakan panel skrin AMOLED yang menawarkan skrin yang dapat dilihat dengan jelas di bawah sinar matahari. Untuk spesifikasi skrin, ia hadir dengan saiz paparan 6.5-inci selain menawarkan kecerahan yang mencukupi walaupun dalam persekitaran luaran yang terang dengan meningkatkan jangka hayat skrin sebanyak 50% dan mengurangkan penggunaan kuasa sebanyak 6%. Bukan itu sahaja, ia juga menampilkan warna panel skrin ini sungguh tajam dan jelas. Dengan ini, anda dapat melihat butiran pada panel skrin dengan baik tambah lagi sewaktu menonton video.

Sewaktu penggunaan waktu malam pula, OPPO telah meningkatkan lagi pengalaman pengguna dengan menyertakan penapisan cahaya biru untuk melindungi mata pengguna yang mana ia membawakan penurunan sebanyak 37.5% cahaya biru. Oleh itu, ia dapat memberikan keselesaan sewaktu menggunakan peranti pada keadaan pencahayaan gelap sekaligus dapat mengurangkan kerosakan mata apabila menggunakan peranti terlalu kerap dan lama.

Menariknya, OPPO Reno2 adalah telefon pintar pertama yang diiktiraf dengan pensijilan paparan penjagaan penuh dari TUV Rehinland yang kini merupakan peranti dengan spesifikasi tertinggi untuk paparan mudah alih.

Prestasi Peranti Yang Mengagumkan

Dari segi prestasi penggunaan peranti, OPPO Reno2 menyertakan spesifikasi premium untuk peranti kelas pertengahan. Ia dilengkapi memori sehingga 8GB RAM dan dipadankan dengan storan dalaman sebesar 256GB. Melengkapkan peranti adalah jaan cip pemprosesan Snapdragon 730G. Dengan penyertaan cip ini, ia memberikan pengalaman penggunaan yang baik selain memberikan kelancaran sewaktu mengendalikan peranti.

Oppo Reno2 menggunakan bateri sebesar 4000mAh dengan sokongan pengecasan pantas 20W menerusi port USB-C. Dari segi masa pengecasannya, peranti ini turut dibekalkan dengan pengecas VOOC 3.0 secara tersedia, dengan masa pengecasan peranti sekitar 1 jam 21 minit. Seterusnya, OPPO Reno2 turut menyediakan fungsi pengoptimasian Hyperboost 2.0 yang membolehkan pengguna mendapatkan prestasi permainan yang lebih pantas, disamping dapat mengoptimasikan penggunaan bateri.

Kesimpulan

Oppo Reno 2 ini hadir dengan spesifikasi dalaman yang cukup baik iaitu paparan skrin 6.5-inci FHD+ OLED dengan pengimbas cap jari bawah skrin, dijana cip Snapdragon 730G, memori sebesar 8GB RAM dan storan sebesar 256GB. Untuk spesifikasi kamera pula, ia membawakan kamera utama 48+13+8+2-megapixel manakala kamera swafoto pula sebesar 16-megapixel yang membawakan rekaan sirip jerung. Catur-kamera utama menyokong lensa ultra sudut lebar, lensa telefoto dan sensor mono dan telefoto.

Di Malaysia, telefon pintar ditawarkan dengan dua pilihan warna, iaitu warna Luminious Black dan Sunset Pink. Bagi anda yang berminat, pra-tempahan kini dibuka sehingga 25 Oktober di setiap kedai konsep, pengedar rasmi OPPO atau di kedai atas talian OPPO. Peranti ini juga boleh didapati di platform edagang Lazada atau Shopee, kedai telekomunikasi termasuk Celcom, Digi, Maxis dan rakan OPPO Chainstore seperti Senheng, senQ, DirectD dan ThunderMatch. 

Untuk pelanggan yang melakukan pra-tempahan peranti, anda boleh menerima waranti perlindungan skrin dari OPPO selama satu tahun dan beg eksklusif OPPO Reno dengan harga bernilai RM318. Untuk mendapatkan OPPO Reno2 , ia akan mula ditawarkan kepada umum pada 26 Oktober kelak.

OPPO akan mengadakan jerayawara (Roadshow) OPPO di Sunway Pyramid pada 26 Oktober 2019 ini, dimana setiap pembelian OPPO Reno 2 akan disertakan bersama hadiah bernilai RM1067. Jadi, setiap pembelian Reno 2 pada hari jerayawara ini berjalan, pelanggan berpeluang untuk menerima powerbank OPPO VOOC bernilai RM269, OPPO Enco Q1 Wireless Noise Cancelling Headphones yang bernilai RM599 dan bag eksklusif OPPO Reno bernilai RM199. Pelanggan yang terawal juga berpeluang untuk menerima bubble tea KOI secara percuma.

Penafian: Advertorial daripada OPPO Malaysia

komen


© Amanz / 2022 Kami