Cari @ Amanz

Belanjawan 2020 – Rakyat Malaysia Berumur 18 Tahun Ke Atas Akan Menerima RM30 Untuk Merangsang Penggunaan Dompet Digital

Oleh Nazrin

Link Copied!

Sewaktu pembentangan Belanjawan 2020 hari ini, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng telah mengumumkan bahawa rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun keatas akan menerima wang sebanyak RM30 melalui dompet digital terpilih tidak lama lagi.

Menurut beliau, sebanyak RM450 juta akan diagihkan melalui Khazanah Nasional yang akan mengagihkan wang tersebut kepada sekitar 15 juta rakyat Malaysia yang mempunyai pendapatan kurang dari RM100 ribu setahun.

 

Pengagihan dana ini dikatakan bukan sahaja untuk merangsang penggunaan dompet digital oleh pengguna, tetapi juga untuk menambah jumlah perniagaan yang menggunakan teknologi pembayaran nirtunai di Malaysia.

Pembayaran RM30 ini akan dilakukan sebagai one-off  bermula 1 Januari 2020 dan akan tamat pada 29 Februari 2020.

Buat masa ini, ia masih belum diketahui lagi dompet digital manakah yang akan digunakan untuk mengagihkan wang ini, dan terdapat kebarangkalian besar beberapa dompet digital yang popular di Malaysia akan didekati untuk mengagihkan wang tersebut.


Komen ()