Cari @ Amanz

Samsung Galaxy S10 adalah antara peranti terawal yang menggunakan pengimbas cap jari bawah skrin jenis ultrasonik. Sensor pengimbas cap jari ini sepatutnya adalah antara yang paling selamat, jika dibandingkan dengan sensor jenis optikal.

Terkini dalam laporan The Sun di UK, salah seorang pengguna Galaxy S10 mendapati yang peranti mereka boleh dinyahkunci oleh sesiapa sahaja. Ia ibarat sensor pengimbas cap jari pada peranti ini tidak dapat mengenalpasti jari yang telah didaftar oleh pengguna, dan tidak kira sesiapapun boleh sahaja meletakkan jari mereka untuk menyahkunci peranti. Isu ini dilihat berlaku kerana pengguna tersebut menggunakan pelindung skrin murah yang dibeli di eBay pada harga £2.70 (~RM14.50). Tetapi yang menjadi persoalan, bagaimana ia boleh terjadi?

Salah satu spekulasi adalah terdapatnya air gap antara pelindung skrin dan skrin. Disebabkan “jarak” inilah yang menjadikan pengimbas cap jari S10 terus tidak selamat. Tetapi, Samsung telah pun mengeluarkan kenyataan yang isu ini akan dikemaskini dengan tampalan sekuriti akan datang.

“We are investigating this issue and will be deploying a software patch soon. We encourage any customers with questions or who need support downloading the latest software to contact us directly at 1-800-SAMSUNG.”

Pengguna sepatutnya tidak boleh menyalahkan Samsung akan hal ini. Ini kerana pada tetapan mendaftar cap jar sudah pun mempunyai amaran, untuk menggunakan pelindung skrin yang menyokong sensor pengimbas cap jari ultrasonik. Kemudian, mana-mana peranti Android sepatutnya mendaftar semula pengimbas cap jari jika pelindung skrin telah ditukar. Bagi yang masih kurang jelas, kicauan di bawah adalah demonstrasi dari Korea bagaimana ia berlaku. Sebagai langkah keselamatan, gunakan sahaja pelindung skrin asal atau yang lebih mahal.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd