Cari @ Amanz

Insiden-insiden penipuan melibatkan scammer, ataupun penipu atas talian dilaporkan pada tahap yang agak serius, dimana sebanyak 8489 kes penipuan jenis ini dilaporkan kepada pihak polis tempatan dari tahun lepas sehingga bulan Ogos tahun ini, dan jumlah kerugian oleh orang ramai dianggarkan sebanyak RM410 juta.

Menurut Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, terdapat juga banyak kes pinjaman palsu atau tidak wujud yang menyebabkan orang ramai untuk kerugian sebanyak RM71 juta.

Oleh kerana ini, pihak Polis Diraja Malaysia telah menubuhkan sebuah laman web untuk membolehkan orang ramai mengenalpasti jika sesebuah akaun atas talian itu adalah sebuah akaun palsu melalui laman web PDRM sendiri.

Dalam pada itu, pihak PDRM turut membuka akaun Facebook Cyber Crime Alert Royal Malaysian Police untuk mengajar orang ramai tentang bagaimanakah scammer-scammer ini akan cuba untuk menipu orang ramai.

Beliau turut mengatakan bahawa kerajaan akan mengambil tindakan terhadap pemilik akaun bank yang “meminjamkan” akaun-akaun mereka kepada scammer-scammer ini, dan akan bekerjasama dengan institusi kewangan tempatan dan juga Bank Negara untuk menangkap scammer-scammer tersebut.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd