Kerajaan Selangor Akan Mula Membangunkan Infrastruktur Gentian Optik Yang Meliputi Seluruh Negeri Pada Suku Keempat 2019

Diterbitkan pada Nov 1, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dibawah Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan Negara (NFCP), kesemua rakyat Malaysia, tidak kira negeri dan status pendapatan dijangka dapat menikmati sambungan internet yang pantas menjelang tahun 2023.

Melalui untaian kicauan di Twitter, Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari mengesahkan bahawa kerajaan negeri akan memulakan projek pengembangan teknologi jalur lebar ke seluruh negeri bermula suku keempat 2019.

Beliau berkata lagi bahawa projek tersebut akan mengambil masa selama tiga tahun untuk dilengkapkan, dan dijangka akan lengkap menjelang bulan Disember 2023.

Kelajuan minimum dan maksimum yang dijangka dapat dinikmati oleh rakyat Selangor apabila infrastruktur ini lengkap ialah sekurang-kurangnya 30Mbps sehinggalah 1.0Gbps, bergantung kepada lokasi.

Dalam pada itu, 70 peratus daripada kawasan sekolah, hospital, perpustakaan, balai polis, dan pejabat pos di Selangor akan disambungkan kepada rangkaian gentian optik pada tahun 2022.

Kawasan-kawasan perindustrian seperti Kawasan Perindustrian Bukit Jelutong, Kawasan Perindustrian Bukit Beruntung dan Techno Industrial Park, Klang akan menerima kelajuan Gigabit dalam masa beberapa bulan, pada tahun 2020.

Beliau juga berkata bahawa Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) menjangkakan sebanyak 20,000 peluang pekerjaan baharu akan diwujudkan sepanjang tempoh 5 tahun pelaksanaan NFCP.

komen


© Amanz / 2022 Kami