Cari @ Amanz

Jika anda mengikuti perkembangan industri telekomunikasi tempatan dan serantau, anda pasti mengenali nama OpenSignal sebagai sebuah syarikat yang menyaring dan menguji kualiti perkhidmatan telekomunikasi pelbagai negara di seluruh dunia.

Laporan terbaru OpenSignal di Malaysia ialah bagaimana ketumpatan penduduk di pelbagai kawasan turut memberikan kesan kepada bagaimana rakyat Malaysia mendapat akses kepada sambungan rangkaian 3G dan juga 4G.

Untuk laporan ini, OpenSignal menggunakan data daripada bancian Malaysian Government Open Data untuk mengklasifikasikan 144 daerah daripada 13 negeri didalam negara ini.

Laporan OpenSignal menunjukkan lima kategori kawasan yang terdiri daripada kawasan dengan 10 atau kurang penduduk untuk setiap kilometer persegi, hinggalah kawasan dengan 300 atau lebih penduduk setiap kilometer persegi.

Menurut laporan tersebut, OpenSignal mengatakan bahawa kawasan dengan jumlah penduduk yang tidak begitu tinggi mendapati bahawa ia agak sukar untuk berhubung kepada rangkaian 4G berbanding dengan mereka yang duduk di kawasan-kawasan dimana jumlah bilangan penduduk adalah lebih tinggi.

Malah, daripada lima kategori yang ditunjuk, mereka yang berada didalam kategori lima (ketumpatan penduduk paling tinggi) dapat menyambung kepada rangkaian 4G dalam sekitar 83.7 peratus sepanjang masa, manakala mereka yang berada didalam kategori pertama hanya dapat menyambung pada rangkaian tersebut 44 peratus daripada masa.

Laporan tersebut turut memperlihatkan ketersediaan rangkaian 4G melalui kategori-kategori yang sama, dan ia dapat dilihat bahawa di kawasan-kawasan luar bandar dan pedalaman, rangkaian 3G dan 4G hanya menerima liputan sebanyak 72.9 peratus secara keseluruhan, manakala untuk mereka yang berada di kawasan bandar, rangkaian-rangkaian tersebut mempunyai liputan kawasan setinggi 97.6 peratus.

Kerajaan Malaysia, melalui projek NFCP dilihat akan meningkatkan liputan dikawasan luar bandar bermula awal tahun hadapan, dan diharap rakyat di kawasan-kawasan tersebut akan dapat sambungan rangkaian internet yang lebih laju dimasa akan datang.

Jika anda berminat untuk membaca lebih lanjut mengenai laporan OpenSignal ini, anda boleh membacanya disini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd