PhoneBook Ialah Sebuah Lagi Projek Mengubah Telefon Pintar Menjadi Komputer Riba

Diterbitkan pada Nov 11, 2019. oleh .

Sejak 2016 telah wujud beberapa projek yang cuba mengubah telefon pintar menjadi komputer riba. Rata-ratanya gagal kerana pada waktu tersebut cip pada telefon pintar masih jauh lebih lemah berbanding cip komputer riba. Kini landskap cip pemproses sudah berubah dengan Apple A13 Bionic misalnya lebih berkuasa berbanding cip Intel Core-i5. Maka projek mengubah telefon pintar menjadi komputer riba tumbuh semula seperti cendawan selepas hujan.

Projek terkini ialah PhoneBook yang menyokong telefon pintar Android dan iOS. Dari segi spesifikasi PhoneBook dilengkapi skrin 15.6″ FHD lengkap dengan sokongan sesentuh dan papan kekunci fizikal. Bateri yang disertakan pula memberikan hayat operasi sehingga lapan jam. Pengguna hanya perlu menyambungkan telefon pintar ke sisi PhoneBook dan mod komputer riba akan diaktifkan. Selain itu aksesori lain seperti tetikus boleh ditambah bagi memudahkan permua seperti COD Mobile atau PUBG dimainkan.

Perkara paling menarik sekali mengenai PhoneBook ialah harganya yang bermula dari $169 (~RM700) sebuah. Buat masa ini PhoneBook sedang mengumpul dana menerusi lama biayasama KickStarter. Mungkinkah ia akhirnya akan merealisasikan impian peranti dua dalam satu seperti Superbook dan Microsoft Continuum yang gagal sebelum ini?

komen


© Amanz / 2023 Kami