Tayar Pirelli Dengan Rangkaian 5G Mengelakkan Tragedi Dari Terjadi

Diterbitkan pada Nov 30, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

5G ialah ialah teknologi terkini yang diperkenalkan pada peranti tahun ini. Dengan 5G tiada masalah muat turun perlahan dan bakal menjadi dunia berhubung realiti bukan lagi fantasi. Pirelli telah melancarkan Cyber Tyre mereka yang menyokong rangkaian 5G.

Sensor dalam Cyber Tyre boleh mengesan tekanan, suhu, tahap penggunaan tayar dan keadaan permukaan jalan. Kesemua maklumat ini disalurkan dalam masa nyata kepada sistem komputer kenderaan. Jika ia mengesan lopak ia boleh menghantar maklumat ini kepada kenderaan lain yang berhubung dalam rangkaian yang sama. Kenderaan di belakang akan bergerak lebih perlahan bagi mengelakkan kemalangan.

Apabila mengesan kereta sedikit berat pula ia akan memberikan notifikasi supaya tekanan udara tayar ditambah sebelum kereta mengubah ketinggian gantungan untuk memberikan keselesaan penumpang. Menurut Pirelli, kos meletakkan sensor ke dalam Cyber Tyre adalah rendah tetapi meningkatkan keselamatan pemandu dan penumpang.

Buat masa ini Cyber Tyre telah digunakan pada tayar lori. Pemandu menerima notifikasi tayar mana yang perlu ditukar dan ditambah angin sebelum dipandu tanpa perlu diperiksa secara manual.

komen


© Amanz / 2022 Kami