China Dilaporkan Menghalang Jabatan Kerajaan Daripada Menggunakan Teknologi Buatan Amerika Syarikat

Diterbitkan pada Dis 9, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Perang perdagangan antara China dan Amerika Syarikat nampaknya melangkah setahap kehadapan lagi. Terbaru, menurut laporan Financial Times, ia dikatakan China telah mengarahkan semua institusi kerajaan dan jabatan awam di China untuk menggantikan penggunaan barangan komputer keluaran Amerika Syarikat.

Ia dilaporkan yang mana China akan membuat tempoh peralihan ini sehingga 2022 kelak, sekaligus menggantikan sepenuhnya penggunaan perkakasan dan perisian daripada Amerika Syarikat kepada buatan tempatan.

Buat masa ini, kebanyakkan agensi kerajaan di China telah sedia menggunakan komputer keluaran Lenovo. Namun, ia masih bergantung kepada perisian dari Amerika, selain perkakasan daripada beberapa pengeluar luar China.

Huawei sendiri, sebelum ini telah menyatakan usaha untuk membangunkan sistem operasi alternatif mereka – dan telah mula mengalakkan ramai pembangun membangun untuk mereka. Ini mungkin menjadi sebahagian daripada langkah dan perisian alternatif yang digunakan kerajaan China.

Sebelum ini, kerajaan Amerika Syarikat telah mula membuat sekatan perdagangan terhadap beberapa jenama dari China, termasuk antaranya ZTE dan juga Huawei.

komen


© Amanz / 2022 Kami