Viziblezone – Aplikasi Konsep Android Auto Yang Boleh Mengesan Pejalan Kaki

Diterbitkan pada Jan 12, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sistem inforia pada sesebuah kenderaan yang menjalankan Android Auto adalah antara sistem yang hebat. Duka citanya, di Malaysia tidak inforia ini tidak begitu popular berbanding dengan negara barat. Android Auto ada banyak perkara menarik, seperti Google Assistant terbina, integrasi Google Maps yang baik, fungsi Do Not Disturb yang lancar dan banyak lagi.

Di acara CES 2020, sebuah syarikat yang bernama Viziblezone telah hadir dengan aplikasi konsep untuk Android Auto yang boleh mengesan pejalan kaki. Aplikasi ini diberi nama yang sama dengan nama syarikat mereka iaitu, Viziblezone. Cara aplikasi ini berfungsi adalah, setiap inforia Android Auto perlu memasang aplikasi ini. Bukan itu sahaja, pejalan kaki itu juga perlu memasang aplikasi Viziblezone pada peranti mereka.

Ya, ia leceh dan tidak relevant. Tetapi ia adalah konsep. Kerana, syarikat ini merancang untuk berikan SDK aplikasi mereka kepada pembangun pihak ketiga. Jadi, mana-mana aplikasi misalnya Waze – akan ada kemampuan ini. Sebaik sahaja kereta sedang memandu, bunyi bising memberi amaran akan kedengaran. Mungkin di masa hadapan, aplikasi ini akan menjadi lebih efisien dan lebih mudah digunakan?

komen


© Amanz / 2022 Kami