Apple Akan Membayar Pampasan Sebanyak $500 Juta Kerana Memperlahankan iPhone Tanpa Pengetahuan Pengguna

Diterbitkan pada Mac 3, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Apple sebelum ini telah dilaporkan menghadapi kes saman yang besar di Amerika Syarikat kerana memperlahankan peranti-peranti iPhone mereka yang lama.

Pada tahun 2017, Apple mengaku bahawa mereka telah memperlahankan peranti-peranti iPhone yang lama secara sengaja. Ia dilakukan khususnya untuk peranti-peranti dengan bateri yang lama untuk memastikan ianya tidak rosak. Akan tetapi, ia dilakukan tanpa pengetahuan pengguna, dan telah menyebabkan Apple menghadapi isu di muka pengadilan.

Menurut laporan terkini daripada Reuters, Apple bersetuju untuk menyelesaikan kes ini dengan membayar sebanyak $500 juta (~RM2 bilion) kepada pengguna-pengguna yang ingin mencari pampasan untuk isu tersebut.

Menurut Apple, peranti-peranti yang terkesan oleh isu ini termasuklah iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus dan juga SE di Amerika Syarikat. Ia juga dilaporkan bahawa bergantung kepada berapa ramai orang yang mencari pampasan ini, setiap pengguna akan mendapat pampasan sebanyak $25 (~RM100) untuk peranti mereka.

komen


© Amanz / 2022 Kami