OPPO Find X2 Pro 5G – Telefon Pintar Sesuai Untuk Pemain Permua, Jurugambar Dan Kegunaan Harian

Diterbitkan pada Mac 26, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kini telefon pintar bukan sahaja sekadar alat komunikasi yang biasa kerana ia  mempunyai pelbagai fungsi yang dapat memenuhi keperluan harian pengguna. Seiring dengan era globalisasi yang semakin canggih dan moden, rekaan dan spesifikasi untuk sesebuah telefon pintar telah menjalani pelbagai evolusi dan inovasi. Kini antara fungsi yang wajib ada pada sesebuah telefon pintar adalah spesifikasi dengan ketahanan bateri yang besar dan juga kebolehan kamera.

OPPO adalah antara syarikat pengeluar peranti pintar yang kini semakin menjadi pilihan orang ramai. Baru-baru ini pihak mereka telah melancarkan peranti mercu mereka yang baru, iaitu OPPO Find X2 Pro 5G.

Kita mulakan dahulu dengan rekaan yang terdapat pada telefon pintar keluaran OPPO yang baru ini. OPPO Find X2 Pro 5G ini membawakan rekaan skrin sebesar 6.78 inci yang dioptimasikan dengan resolusi 3K QHD+ (3168 x1440). Dengan rekaan skrin sebesar ini, ia membolehkan anda untuk menikmati paparan yang lebih jelas walaupun anda berada dibawah sinaran matahari yang cerah. Ini juga sekaligus memberi anda peluang untuk menikmati paparan dengan pewarnaan yang jitu dan lebih realistik.

Untuk pengetahuan anda, siri OPPO Find X2 5G ini merupakan telefon pintar mercu pertama yang hadir dengan sokongan kadar segar semula ultra 120Hz. Ini membolehkan anda untuk mendapatkan pengalaman bermain permua dengan lebih lancar dan menyoronokkan. Apa yang lebih menarik adalah peranti ini dilengkapi dengan sistem kadar segar semula yang pintar, dimana ia berkebolehan untuk melaraskan resolusi skrin secara automatik berdasarkan kegunaan dan keperluan pengguna. Hal ini sekaligus membolehkan anda untuk mengurangkan penggunaan bateri tanpa perlu risau kualiti pengalaman paparan akan menurun.

Seterusnya, telefon pintar OPPO Find X2 Pro 5G ini juga sesuai untuk kegunaan anda yang suka bergambar. Hal ini adalah kerana spesfikasi kameranya dilengkapi dengan sensor 48MP Sony IMX689 untuk kamera utama, 48MP Sony IMX586 untuk sudut ultra lebar dan juga sensor 13MP untuk rakaman telefoto. Pewarnaan pada telefon pintar ini juga sangat realistik dan sama seperti situasi sebenar. Malah ia juga mampu untuk menghasilkan rakaman dengan pewarnaan yang semula jadi tanpa mengira jumlah pencahayaan pada persekitaran yang ingin dirakam.

Telefon pintar ini juga hadir dengan fungsi zum digital sehingga 60x. Jadi sekiranya anda ingin merakam gambar atau video daripada jarak jauh, ia tidak menjadi masalah kerana OPPO Find X2 Pro 5G ini mampu untuk merakam 60x lebih dekat daripada lokasi anda dengan cantik dan jelas. Kini, anda tidak lagi perlu bersesak untuk merakam gambar atau video yang dipenuhi orang ramai kerana anda boleh berdiri jauh daripada lokasi untuk mendapatkan rakaman yang cantik walaupun jauh daripada subjek utama.

This slideshow requires JavaScript.

Ultra Night Mode 3.0 juga adalah antara fungsi menarik yang terdapat pada kamera OPPO Find X2 Pro 5G ini. Melaluinya, ia membolehkan anda untuk merakam gambar dan video tanpa perlu risau jumlah pencahayaan yang terdapat pada sesuatu persekitaran. Lensa telefoto yang terdapat pada telefon pintar ini juga sangat membantu dalam proses mendapatkan rakaman yang lebih jelas pada waktu malam.

Selain itu, rakaman video OPPO Find X2 Pro 5G juga tidak kurang hebatnya. Antara fungsinya adalah mod Ultra Steady Video 2.0 yang membolehkan anda untuk mendapatkan rakaman yang lebih stabil walaupun anda sedang bergerak. Hal ini adalah kerana mod ini dibantu oleh fungsi Hybrid Image Stabilization (HIS), Optical Image Stabilization (OIS) dan juga Electronic Image Stabilization (EIS) untuk menghasilkan rakaman yang lebih stabil dan kesan gegaran yang tidak terlalu ketara.

Tambahan pula, fungsi rakaman video ultra lebar juga memberi peluang kepada anda untuk membuat rakaman dengan pemandangan yang lebih luas tanpa perlu bergerak lebih jauh daripada subjek didalam gambar. Binaan tiga mikrofon untuk pada telefon pintar ini juga menjadikan audio rakaman video anda menjadi lebih jelas dan sedap untuk didengar.

Bukan itu sahaja, OPPO Find X2 Pro 5G ini juga hadir dengan fungsi Soloop yang membolehkan anda untuk menyunting dan menghasilkan kualiti video seumpama juru video professional. Fungsi ini juga berkebolehan untuk menggabungkan gambar dan video dalam satu klip yang sama, mengubah kelajuan video, dan menyunting mengikut rentak lagu secara automatik yang boleh didapati melalui sokongan muzik pihak ketiga.

Selain itu, OPPO Find X2 Pro 5G ini juga dilengkapi dengan sokongan rangkaian 5G dan merupakan telefon pintar pertama daripada OPPO yang hadir dengan sokongan ini. Menurut OPPO, ini sekaligus menjadikan bateri telefon pintar ini dapat bertahan dengan lebih lama. OPPO Find X2 Pro 5G juga dilengkapi dengan kapasiti bateri yang besar, iaitu 4260mAh bersama pengecas 65W SuperVOOC 2.0 yang telah diiktiraf oleh TUV Rheinland Full Care Display. Melaluinya, ia dikatakan mampu untuk membuat pengecasan penuh dalam masa 35 minit sahaja.

Bersama pengecas 65W SuperVOOC 2.0 ini juga, sokongan 5G yang terbina dalam telefon pintar ini menjadikannya lebih efisyen. Malah, ia dibantu oleh cip pemprosesan Snapdragon 865 5G yang mana ia menyokong mod rangkaian SA/NSA dan juga perayauan global. Dengan sokongan 5G bersama cip pemprosesan yang terkini pada OPPO Find X2 Pro 5G ini, ia membolehkan anda untuk menikmati kadar internet dan proses pengecasan yang lebih laju.

Jadi, bagi anda yang sering bermain permua, ini adalah antara pilihan yang baik sekiranya anda sedang mencari telefon pintar untuk kegunaan permua yang baru. OPPO Find X2 Pro 5G ini mempunyai ciri-ciri yang memenuhi kehendak dan keperluan para pemain permua. Dengan kapasiti bateri yang dapat bertahan lama, binaan cip Snapdragon 865 dan menerima sokongan 5G, ia membolehkan anda untuk mendapatkan pengalaman bermain yang lebih lancar dan tidak akan mengalami sebarang masalah lengah masa apabila bermain permua.

Peranti ini juga dibina dengan ketahanan IP68 yang merupakan bacaan IP yang tertinggi dari segi perlindungan mekanikal dan juga perlindungan air. Ini menjadikan telefon pintar ini lebih tahan lasak dan mampu untuk bertahan lebih lama di dalam air tanpa risau akan kerosakkannya. Jika direndamkan di dalam air sekalipun, anda tidak perlu risau kerana ketahanan IP68 ini mampu untuk melindungi peranti daripada kerosakkan.

Bukan itu sahaja, penawaran memori 12GB LPDDR5 dan storannya sebesar 512GB UFD 3.0 ini juga membolehkan anda untuk memuatkan pelbagai fail seperti gambar dan juga permua. Malah, prestasi telefon pintar anda juga akan menjadi lebih lancar apabila telefon pintar anda dilengkapi dengan memori yang lebih besar. Anda dapat melancarkan pelbagai aplikasi dalam satu masa yang sama tanpa perlu melakukan proses segar semula dan tidak menjejaskan prestasi kelancaran peranti.

Secara kesimpulannya, OPPO Find X2 Pro 5G ini merupakan sebuah peranti mercu yang mempunyai ciri-ciri yang dapat memenuhi kehendak dan keperluan semua golongan pengguna, samaada untuk pemain permua, juru gambar dan juga untuk kegunaan harian. Selain rekaannya yang kemas bersama skrin yang besar, telefon pintar ini juga dilengkapi dengan sokongan 5G bersama cip Snapdragon 865 dan kapasiti bateri sebesar 4200mAh. Sokongan kameranya juga sesuai untuk digunakan oleh anda yang sering bergambar, dimana lensa yang disertakan pada telefon pintar ini adalah gabungan 48MP+13MP+48MP untuk kamera utama dan 32MP untuk kamera hadapan.

Telefon pintar ini sudah boleh didapati di pasaran Malaysia. OPPO Find X2 Pro 5G ini dipasarkan pada harga bermula RM3,999. Jangan lepaskan peluang untuk membeli OPPO Find X2 Pro 5G atau peranti-peranti mereka yang lain melalui Lazada pada harga promosi yang sangat berbaloi.

Enco Q1, Enco Free dan Enco M31 : AmanzOPPO20 (berjimat RM20)
Telefon bawah RM600 : AmanzOPPO20 (berjimat RM20)
Telefon antara RM600 – RM999 : AmanzOPPO50 (berjimat RM50)
Telefon antara RM1000 – RM4600: AmanzOPPO100 (berjimat RM100)

Untuk pengetahuan anda juga, laman e-dagang OPPO turut menawarkan diskaun berjumlah RM10,000,000 secara besar-besaran untuk anda yang membuat pembelian barangan peranti OPPO secara atas talian. Anda berpeluang untuk menerima diskaun sehingga RM250 bagi setiap peranti OPPO yang dibeli. Apa yang perlu anda lakukan adalah, masukkan kod promo sebelum membuat pembelian. Jadi, bagi anda yang sedang bekerja di rumah semasa Perintah Kawalan Pergerakkan namun dalam masa yang sama ingin membuat pembelian dengan selamat, layari laman e-dagang OPPO sekarang kerana promosi ini hanya berlangsung sehingga 31 Mac 2020 ini sahaja.

Penafian: Advertorial daripada OPPO Malaysia

komen


© Amanz / 2022 Kami