Cari @ Amanz

iPhone Mungkin Akan Menyokong Talam Aplikasi Pada iOS 14

Link Copied!

Perbezaan paling ketara di antara Android dan iOS ialah penggunaan talam aplikasi. Pada Android aplikasi yang dipasang boleh disusun kemas pada muka hadapan (home) dan juga di dalam talam aplikasi. Di iOS sejak versi pertama aplikasi terus dipaparkan pada muka hadapan yang menyebabkan proses menyusun ikon menjadi sedikit leceh.

Tetapi pada iOS 14 kelak ini mungkin akan berubah dengan ciri seakan talam aplikasi bakal diberikan. Menurut 9to5Mac yang mendapat maklumat awal mengenai iOS 14, sistem operasi ini kelak akan mempunyai ciri paparan dalam bentuk senarai. Ia adalah ciri yang sama seperti List View yang disokong pada WatchOS bagi memudahkan proses melihat kesemua aplikasi pada skrin Apple Watch.

Dengan ciri ini pengguna dapat melihat aplikasi yang terpasang mengikut susunan abjad, kekerapan penggunaan dan yang mempunyai notifikasi yang belum dibaca. Susunan mengikut kekerapan amat berguna untuk melihat aplikasi yang paling jarang digunakan sekaligus boleh dinyahpasang.

Turut ditemui ialah integrasi dengan Siri yang lebih mendalam. Peranti akan memaparkan aplikasi yang mungkin diperlukan berdasarkan lokasi pengguna. Sebagai contoh apabila mengesan pengguna berada di kawasan parkir, aplikasi navigasi GPS dan muzik mungkin akan diletakkan di atas skrin senarai kerana ia paling relevan untuk digunakan,


Komen ()