Cari @ Amanz

Syarikat Tempatan Berjaya Membangunkan Kit Ujian Saringan Dan Pengesahan COVID-19

Oleh Nazrin

Link Copied!

Salah satu daripada perkara yang menyukarkan hospital-hospital untuk mengesan samada seorang pesakit adalah positif atau negatif untuk wabak COVID-19 ialah ia mempunyai banyak simtom-simtom yang sama seperti demam influenza.

Baru-baru ini, Medical Innovation Ventures Sdn. Bhd. ataupun Mediven dilaporkan telah berjaya membangunkan dua kit ujian untuk menguji samada seseorang pesakit itu positif COVID-19 ataupun tidak.

Kit pertama yang dinamakan GenoAmp Real-Time RT-PCR Flu A/ Flu B/ SARS-Cov-2/MERS-CoV boleh digunakan sebagai ujian saringan untuk melihat samada seorang pesakit mempunyai penyakit Influenza A, B, SARS-CoV-2 ataupun MERS-COV dengan setitis darah pesakit sahaja.

Kit kedua pula, iaitu GenoAmp Real-Time RT-PCR SARS-Cov-2 dapat mengesahkan jangkitan COVID-19 melalui ujian saringannya.

Melalui kenyataan yang dikeluarkan oleh Mediven, mereka mengatakan bahawa kedua-dua kit ujian ini dicipta berdasarkan protokol antarabangsa yang dikeluarkan oleh Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) untuk COVID-19.


Komen ()