Pagar Elektronik Digunakan Taiwan Bagi Memastikan Arahan Kuarantin Covid-19 Dipatuhi

Diterbitkan pada Mac 23, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Antara langkah yang diambil kerajaan ialah memastikan mereka yang baru pulang dari negara atau adalah kontak rapat pesakit Covid-19 untuk melakukan kuarantin. Jika kuarantin dipatuhi, penyebaran wabak akan dapat dielakkan namun sudah dilaporkan terdapat beberapa kes di Malaysia di mana kontak rapat enggan melakukan kuarantin secara sukarela. Di Taiwan langkah yang diambil kerajaan adalah drastik dan menggunakan teknologi semasa.

Kanak KanakKerajaan akan memantau telefon mudah alih individu yang diarahkan untuk menjalani kuarantin. Sebuah “pagar elektronik” diletakkan sekeliling kawasan kediaman dan sekiranya mereka didapati bergerak keluar atau peranti dimatikan polis akan dihantar dalam masa 15 minit. Pihak berkuasa juga akan melakukan panggilan telefon secara rawak bagi memastikan arahan kuarantin dipatuhi.

Langkah memagar individu menggunakan teknologi ini menerima kecaman kerana dilihat sebagai melanggar hak asasi warga Taiwan namun menunjukkan hasil kerana setakat ini hanya terdapat kurang daripada 200 kes positif dilaporkan walaupun negara ini bersebelahan China.

komen


© Amanz / 2022 Kami