Cari @ Amanz

Pada 1 April ini, Sony Electronics Corporation akan ditubuhkan. Di bawah payung Sony Electronics Corporation, tiga perniagaan Imaging Products & Solutions, Home Entertainment & Sound, dan Mobile Communications akan digabungkan. Dengan kata lain perniagaan peranti mudah alih, kamera dan hiburan rumah akhirnya menjadi satu entiti.

Pengumuman ini telah laman dinantikan selepas Kaz Hirai digantikan oleh Kenichiro Yoshida sebagi CEO pada tahun 2018. Sebagai langkah penstrukturan semula, Kimio Maki yang dahulunya mengepalai bahagian kamera Sony Alpha telah mengambil alih perniagaan peranti mudah alih. Hasilnya ialah teknologi Sony Alpha mula dilihat pada peranti Xperia.

Ini dilihat sebagai antara langkah yang perlu diambil bagi menggalakkan kerjasama di antara perniagaan di Sony yang selama ini bersaing di antara satu sama lain. Sony Xperia 1 II misalnya adalah peranti yang menggunakan sensor terbaik dari Sony Imaging dan mendapat sokongan rakaman video profesional yang melepasi standard paparan televisyen Sony Bravia.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd