Cari @ Amanz

Google Pixel 2 dan Huawei P20 telah mengubah dunia fotografi pada telefon pintar. Pixel terkenal dengan kemampuan mengambil gambar bokeh yang hebat lagi cantik dengan satu lensa. Manakala Huawei pula kemampuan fotografi waktu malam dengan kecerdasan buatan sahaja. Sejurus selepas dua peranti ini memperlihatkan kemampuan fotografi hebat mereka, ramai pengeluar peranti lain mula mengikut jejak langkah Google dan Huawei – untuk menggunakan perisian lebih, perkakasan kemudian pada fotografi.

Jika anda lihat, banyak peranti pintar sekarang tidak kira peranti mercu ataupun tidak – pasti akan ada pasca proses yang lama selepas mengambil gambar dan akan ada banyak pilihan mod atau penuras yang dikatakan telah dioptimasikan atau dikuasakan oleh sistem kecerdasan buatan. Dalam artikel ini, saya akan lebih fokuskan kepada Google dan Google Pixel. Ini kerana, aplikasi kamera Google Camera atau GCam banyak diubahsuai dari peranti Pixel agar boleh digunakan pada peranti lain. Untuk menggunakan GCam ini pula, sesebuah peranti itu perlu mempunyai API kamera Camera2API diaktifkan.

Apa itu Camera2API?

Untuk pemahaman anda semua, secara ringkasnya – ia adalah satu sumber kod yang tersedia dalam AOSP. Bergantung kepada pembangun sistem operasi, sama ada ingin menggunakannya ataupun tidak. Kebanyakan peranti Android yang dijana Snapdragon dan menjalankan Android 9.0 Pie dan ke atas, sudah mempunyai Camera2API ini aktif. Manakala lain-lain perlu diaktifkan secara manual atau pengeluar peranti sudah pun mengaktifkannya. Kerana API ini mula diperkenalkan pada Android 5.0 Lollipop.

Camera2API ini adalah kod yang mengaktifkan beberapa ciri dan fungsi tambahan pada aplikasi kamera yang terdapat pada peranti. Antaranya adalah kawalan manual atau kawalan profesional. Dengan Camera2API aktif pada peranti, pengguna boleh kawal kelajuan pengatup (ISO, shutter speed), fokus, mengambil gambar RAW, dan menambah pelbagai fungsi lain. Bukan itu sahaja, Camera2API ini juga mempunyai had berbeza. Berikut adalah jenis-jenisnya;

  • Legacy: Ciri-ciri dari Camera1API dikekalkan, tetapi fungsi Camera2API yang ditambah adalah terhad.
  • Full: Semua ciri dan fungsi Camera2API diaktifkan.
  • Camera2API Level 3: Lebih kurang macam Full, tetapi ia adalah versi yang lebih dita,bah baik dengan kemampuan tambahan seperti mengambil gambar RAW dan lain-lain.

Pada Google I/O 2019 tahun lepas, Google telah memperkenalkan pula API kamera baru yang diberi nama CameraX.

Apa pula CameraX?

CameraX adalah API yang mengaktifkan fungsi mod potret, HDR, mod malam dan lain-lain fungsi/ciri moden. Kita sudah lihat selama dua tahun, 2017 dan 2018 melalui siri Pixel 2 dan Pixel 3 – kemampuan kamera Google Pixel adalah hebat. Walaupun bukan yang terbaik tetapi cukup hebat. CameraX masih dibangunkan berasaskan Camera2API, tetapi Google telah menambah beberapa kemampuan untuk pembangun sertakan ciri dan fungsi unik aplikasi kamera dari pengeluar ke dalam extension atau pemalam.

Pemalam ini adalah seperti mod potret , mod malam seperti Night Sight, fungsi HDR, atau juga fungsi-fungsi pembelajaran mesin. Maksud pemalam di sini adalah, ia bukan dari Google. Contoh, jika pengeluar ada fungsi penuras kecantikan AI – ia hanya boleh digunakan daripada aplikasi kamera terbina dalam peranti sahaja. Jika anda muat turun aplikasi kamera pihak ketiga, fungsi penuras tadi tidak boleh digunakan. Jadi jika pengeluar peranti menggunakan CameraX dan sertakan fungsi unik mereka ke dalam pemalam tersebut, mana-mana aplikasi kamera pihak ketiga turut boleh menggunakan fungsi dan ciri tambahan dari aplikasi kamera terbina.

Masih tidak faham? Misal kata anda gemar menggunakan mod potret pada peranti OnePlus, ada kemampuan ubah jenis kabur ada fokusnya yang tersendiri dan sebagainya. Tetapi anda tidak menggemari aplikasi OnePlus Camera dan lebih gemar menggunakan GCam atau Open Camera. Jika OnePlus sertakan mod potret mereka dalam CameraX, mana-mana aplikasi kamera pihak ketiga akan menggunakan mod potret dari OnePlus.

Perkara ini turut tertakluk kepada kemampuan peralihan lensa, seperti dari lensa zum ke lensa sudut ultra lebar. Jika pengeluar menggunakan CameraX tidak dinafikan aplikasi Instagram boleh menggunakan pelbagai lensa berbeza dari sesebuah peranti.

Masalah

Semua pengeluar peranti Android adalah berlagak. Mereka fikir mereka terlampau hebat, sehinggakan setiap peranti ada API kamera tersendiri. Ada pengkodan mereka tersendiri. Sistem kamera pada peranti-peranti Android tidak mempunyai rangka kerja (framework) yang selari. Perkara ini menjadikan pembangun aplikasi kamera pihak ketiga sukar mengimplementasikan fungsi-fungsi menarik. Contoh sekarang adalah Samsung. Sejak Galaxy S1o dan ke atas, Instagram ada terbina pada bahagian kamera (kini diganti dengan Single Take). Ia memudahkan pelbagai mod rakaman digunakan untuk terus terbit ke Instagram. Tetapi Instagram perlu sertakan kod-kod tertentu dalam aplikasi mereka, agar hanya peranti Samsung dapat akses seperti ini. Tiba sahaja peranti Android lain, ia tidak berfungsi.

Google pula dalam panduan pembangunan Android berdasarkan AOSP, tidak mewajibkan pengeluar peranti gunakan CameraX. Disebabkan itu, pengeluar bebas membangunkan apa jua jenis aplikasi kamera.

Jika anda ada baca artikel di Amanz sebelum ini, Moment iaitu syarikat yang menghasilkan lensa modular untuk pelbagai peranti Android dan iOS telah menghentikan pembangunan aplikasi Pro Camera mereka untuk Android. Ini kerana banyak fungsi dalam aplikasi mereka tidak disokong oleh banyak peranti Android. Contoh; paparan histogram warna, perpisahan fokus, kawalan manual pendedahan cahaya, ISO, dan banyak lagi. Moment hanya akan terus bangunkan untuk iOS sahaja kerana rangka kerja kamera iOS adalah selari untuk semua peranti iPhone dan iPad.

Penyelesaian Bergantung Kepada Pengeluar!

Semua pengeluar WAJIB! Mengimplementasikan fungsi dan ciri aplikasi mereka ke CameraX. Dengan melakukan perkara sedemikian, pembangun aplikasi kamera pihak ketiga tidak perlu kerap mengemaskini aplikasi kamera untuk disokong oleh peranti tertentu. Sebaliknya, semua peranti Android akan menyokong aplikasi tersebut. Oppo baru-baru ini telah menyertakan mod kecantikan dan mod HDR mereka ke dalam CameraX. Jadi mana-mana aplikasi kamera pihak ketiga sepatutnya akan menyokong mod-mod ini.

CameraX turut menyokong peranti-peranti lama sehingga Lollipop, jadi ada kemungkinan besar peranti-peranti lama dengan kemampuan kamera yang lemah boleh mencuba fungsi menarik Oppo. Sudah tentu, ia adalah untuk Oppo sahaja. CameraX ini bukan memberi semua peranti Android fungsi yang Oppo tawarkan.

Google sebelum ini pernah mengeluarkan senarai peranti yang menggunakan CameraX pada peranti mereka. Huawei telah menyertakan mod HDR dan mod potret pada siri Mate 20, siri P30, Honor Magic 2 dan Honor View 20. Tetapi Huawei dan Google ada masalah sekarang, jadi tidak pasti jika mereka masih menggunakan API yang sama ataupun tidak. Disebabkan peranti Huawei yang terkini masih menjalankan Android, ada kemungkinan API yang sama masih digunakan. Samsung pula telah menyertakan fungsi HDR, mod malam, mod kecantikan dan mod auto mereka pada siri Galaxy Note 10.

Tetapi, sudah berbulan lamanya Google tidak kemaksini senarai ini. Mereka sudah minta dari pengeluar-pengeluar, tetapi masih tidak menerima maklum balas. Menurut Google beberapa peranti baru Samsung, LG, OPPO, Xiaomi, dan Motorola ada menyertakan pemalam-pemalam tertentu pada CameraX tetapi tiada spesifik pemalam apa yang digunakan.


Jika pengeluar semua menggunakan CameraX, kelak IG Story, video-video di Facebook atau Snapchat akan mempunyai kualiti yang tinggi seakan iPhone. Jika tidak, selama-lamanya akan mempunyai kualiti CCTV atau 3gp. Pixel dan Samsung telah memperlihatkan kualiti IG Story yang lebih baik. Pengeluar lain bila lagi?

Kemudian, pengguna yang masih menggunakan peranti Android lama turut akan mempunyai faedah ini jika pengeluar menggunakan CameraX. Jika mereka sudah bosan dengan aplikasi kamera terbina, boleh sahaja menggunakan aplikasi kamera lain dengan kekal mempunyai pelbagaui fungsi dan ciri sama dari aplikasi kamera asal.

Harapnya suatu hari nanti, Google akan mewajibkan penggunaan CameraX jika ingin menggunakan AOSP Android. Sepertimana yang Google wajibkan setiap pengeluar menyertakan fungsi pengecasan pantas Power Delivery pada semua peranti Android.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd