Aplikasi MySejahtera Dilancarkan Untuk Melakukan Saringan Kesihatan Di Rumah Serta Maklumat Terkini Covid-19 Di Malaysia

Diterbitkan pada Apr 6, 2020. oleh .

Seperti yang dilaporkan seminggu lalu, aplikasi khas untuk memerangi wabak Covid-19 di Malaysia sedang dibangunkan oleh pihak kerajaan. Kini hari ini aplikasi MySejahtera akhirnya boleh dimuat turun oleh pengguna yang memiliki telefon pintar.

Apakah yang boleh dilakukan selepas aplikasi dipasang? Pertama kali ialah pengguna boleh melakukan saringan kesihatan sendiri di rumah dengan menjawab beberapa soalan seperti wujudnya simptom dan pergerakan ke luar negara. Aplikasi kemudian akan menyatakan sama ada anda berisiko rendah ataupun tinggi.

Seterusnya aplikasi turut memberikan nombor talian penting Covid-19, menjejak lokasi pengguna, maklumat mengenai tempat melakukan ujian di hospital swasta, fakta-fakta sahih mengenai wabak dan maklumat terkini seperti jumlah pesakit, kematian serta yang telah sembuh di negara,

Pada waktu ini aplikasi hanya menyokong bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris sahaja. Sebelum anda memuat turun aplikasi ini, sila daftar terlebih dahulu menerusi laman MySejahtera di bawah.

Daftar terlebih dahulu menerusi portal MySejahtera

Aplikasi kemudiannya boleh dimuat-turun menerusi pautan di bawah. Hanya satu aplikasi perlu dimuat turun untuk satu isi rumah, pemilik peranti boleh menambah nama ahli keluarga selepas log masuk.

Harus diingatkan nama akaun untuk log masuk ialah nombor telefon yang dimasukkan ketika pendaftaran dengan kod antarabangsa. Ini tidak diterangkan ketika proses pendaftaran.

Muat turun aplikasi MySejahtera dari Apple App Store

komen


© Amanz / 2023 Kami