Google Dilaporkan Meminta Pengeluar Menyertakan Label “Sokongan Aplikasi Google” Pada Kotak Jualan

Diterbitkan pada Apr 8, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Google sedia mempunyai beberapa tetapan kepada pengeluar peranti dalam membolehkan mereka menggunakan sistem operasi Android dan juga Google Play Services.

Terbaru, hadir beberapa laporan memperlihatkan Xiaomi telah mengatakan yang maana Google kini meminta pengeluar peranti untuk menyertakan notis pada kotak jualan, mengatakan peranti berkenaan menyertakan sokongan aplikasi Google.

Perubahan baru ini diperasan ramai melalui kotak jualan Xiaomi Mi 10 di Eropah yang turut menyertakan label “Easy Access to the Google Apps You Use Most”.

Buat masa ini, pihak Google tidak mengeluarkan sebarang komen berkaitan perkara ini buat masa ini. Tetapi, sekiranya benar, maka notis ini mungkin akan mula dilihat pada pelbagai peranti Android baru akan datang yang menyertakan Google Play Services.

Secara tidak langsung, perkara ini juga turut seumpama menyerang pihak “Huawei” yang dihukum – dimana tiada sokongan aplikasi Google yang dibolehkan pada peranti keluaran Huawei kerana halangan perdagangan oleh pihak Amerika Syarikat. Sebagai alternatif, kini Huawei sedang mempromosikan kedai aplikasi mereka tersendiri, iaitu Huawei AppGallery.

komen


© Amanz / 2022 Kami