Sambungan Internet Anda Ke Beberapa Perkhidmatan Mungkin Mengalami Gangguan – TM Mengambil Langkah Proaktif

Diterbitkan pada Apr 17, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Telekom Malaysia hari ini mengumumkan yang mana konsortium yang menyelenggara sistem kabel dasar laut AAG (Asia-America Gateway) akan melakukan kerja penyelenggaraan antara 17 April 2020 sehingga 21 April 2020. Kerja penyelenggaraan ini dilakukan untuk mengelak sebarang potensi kerosakkan pada masa hadapan.

Sistem kabel dasar laut berkenaan menawarkan sambungan di antara Vung Tau (Vietnam) ke Lantau, Hong Kong – yang mana menawarkan sambungan ISP di Asia Pasifik, termasuk Malaysia ke Hong Kong dan Amerika Syarikat.

Ketika kerja penyelenggaraan dilakukan, ia mungkin membawa kepada kemerosotan atau gangguan ke sambungan beberapa perkhidmatan. Telekom Malaysia mengatakan kabel AAG menyediakan sambungan antarabangsa ke perkhidmatan seperti persidangan video (contohnya Zoom), permainan atas-talian (seperti Valve), perkhidmatan permesejan (seperti WeChat) dan juga perkhidmatan VPN. Disamping itu, perkhidmatan atau aplikasi yang dihoskan ke Hong Kong atau Amerika Syarikat turut mungkin mengalami sedikit gangguan atau kemerosotan perkhidmatan.

Apa pun, Telekom Malaysia mengatakan mereka telah mengambil langkah proaktif dalam mengoptimumkan trafik serta meminimumkan impak terhadap pengguna. TM turut mengatakan pengguna yang menggunakan perkhidmatan lain, pengalaman internet sebahagian besarnya tidak terkesan dengan kerja penyelenggaraan ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami