Cari @ Amanz

Dua minggu lepas, Google Meet telah diperkenalkan. Ia adalah perubahan nama dari Hangouts Meet. Bukan itu sahaja, Google turut menambah baik sokongan panggilan video beramai-ramai ini dengan antaramuka seakan Zoom.

Terkini, Google telah mengemaskini sekali lagi Google Meets membawakan beberapa fungsi dan ciri menarik yang pasti akan memudahkan lagi pengguna ketika sedang membuat panggilan video. Pertama adalah kemampuan membentang sesuatu dengan lebih baik. Pengguna akan dapat membentang sesuatu tanpa skrin penuh dengan tetingkap pembentangan yang terapung. Mod ini turut menaikkan lagi kualiti video dan audio.

Seterusnya adalah mod kurang cahaya. Ia menggunakan teknologi kecerdasan buatan bagi menambah baik cahaya persekitaran ketika membuat panggilan video. Sepanjang tempoh PKP ini, pasti tidak semua mempunyai pencahayaan yang baik di rumah berbanding dengan di pejabat. Mod ini terhad kepada pengguna telefon pintar terlebih dahulu dan hanya akan diedarkan kepada pengguna web/desktop tidak lama lagi.

Akhir sekali adalah mod pembatalan hingar. Melalui mod ini, bunyi-bunyi bising seperti bayi menangin, bunyi papan kekunci ditekan, haiwan peliharaan yang sedang mengiau atau menyalak dapat ditapis. Secara tidak langsung, memberi ketenteraman yang lebih baik ketika sedang bermesyuarat. Walau bagaimanapun, ia terhad kepada pengguna web/desktop sahaja. Pengguna telefon pintar hanya akan menerima kemaskini ini di masa akan datang.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd