Cari @ Amanz

Mustang Cobra Jet Elektrik Dengan1400 Kuasa Kuda Ini Boleh Membuat Dominic Toretto Ternganga

Link Copied!

Ford Mustang ialah kenderaan unik di dalam dunia automotif Amerika Syarikat. Mustang kerap dijadikan kereta kegunaan hero seperti di dalam filem Bullit dan Gone in 60 Seconds. Sejak awal pengeluarannya pada tahun 1964, Mustang menggunakan enjin petrol. Tahun lalu Mustang Mach-E dilancarkan dengan kuasa elektrik sepenuhnya. Tetapi dengan hanya 459 kuasa kuda, ada yang mengatakan ia masih belum layak menggunakan nama Mustang.

Bagi golongan skeptis kenderaan elektrik ini, Mustang Cobra Jet 1400 telah diumumkan dengan 1400 kuasa kuda dan tork 1,491 Nm. Ia dihasilkan bagi membuktikan kereta seret berkuasa elektrik mampu bersaing dengan kereta seret dengan enjin konvensional.

Ford berkata Mustang Cobra Jet elektrik ini mampu mengalahkan masa yang dicatatkan oleh Cobra Jet V8. Mereka menyasarkan ia mampu mencatatkan masa sekitar lapan saat dalam ujian litar suka batu dengan kelajuan maksimum 274 kmj, 30 kmj lebih pantas berbanding Cobra Jet V8.

Kami tahu ramai pembaca Amanz juga adalah peminat kenderaan. Kami sendiri sebenarnya lebih meminati Ford GT40 berbanding Mustang. Mungkin selepas ini GT40 elektrik dapat dihasilkan untuk kegunaan pasukan Dominic Toretto bersaudara di dalam filem Fast and Furious seterusnya.


Komen ()