Cari @ Amanz

Sekitar 100,000 Permohonan Dilakukan Untuk Perjalanan Rentas Negeri Menerusi Aplikasi Gerak Malaysia Dalam Tempoh 12 Jam Pertama

Oleh Aman

Link Copied!

Polis Diraja Malaysia hari ini mengumumkan yang mana mereka telah menerima kira-kira 100,000 permohonan untuk kelulusan perjalanan rentas negeri ketika Perintah Kawalan Pergerakan ini melalui aplikasi Gerak Malaysia.

Aplikasi Gerak Malaysia ditawarkan dalam usaha memudahkan pengguna memohon kebenaran untuk bergerak ketika tempoh PKP, dan juga untuk kawalan penularan Covid-19 selepas tempoh PKP. Aplikasi ini ditawarkan secara percuma, dan boleh dimuat-turun melalui Google Play Store, Apple App Store dan juga Huawei AppGallery. Pengguna boleh mendaftar dan membuat permohonan melaluinya.

Apa pun, anda dinasihatkan untuk tidak menekan butang permohonan perjalanan antara negeri secara tidak sengaja, kerana ia terus mendaftarkan permohonan tanpa sebarang skrin tambahan selepas memilih menu berkenaan.

Gerak Malaysia

Buat masa ini, hanya permohonan sahaja boleh dibuat, dan status akan dipaparkan melalui aplikasi berkenaan kepada mereka yang menerima kelulusan. Pengguna boleh mendaftar melalui aplikasi ini sehingga 1 Mei 2020 ini.

Arahan lanjut, termasuk tarikh perjalanan yang dibenarkan akan diumumkan selepas kerajaan mempunyai info dan data berkaitan permohonan perjalanan – termasuk mengeluarkan SOP berkaitan.


Komen ()