Cari @ Amanz

Kementerian Pengajian Tinggi Melancarkan Portal Khas Untuk Pelajar IPT Memohon Pulang Ke Rumah

Link Copied!

Sejak awal tempoh PKP lagi terdapat saranan supaya membenarkan pelajar-pelajar yang kini terperangkap di kolej untuk pulang ke rumah masing-masing. Saranan ini pada awalnya ditolak bagi mengelakkan penyebaran wabak kerana pelajar yang masih belum dikuarantin. Selepas lebih 40 hari PKP, akhirnya pelajar IPT dibenarkan pulang. Bagi melancarkan proses ini, Kementerian Pengajian Tinggi melancarkan portal Sistem Maklumat Pergerakan Pulang Pelajar Pendidikan Tinggi (SMPPPPT).

Pelajar yang ingin pulang perlu mengisi borang permohonan pada portal ini lengkap dengan lokasi tempat tinggal semasa dan juga alamat rumah. Buat masa ini pelajar hanya dibenarkan pulang ke kawasan yang diisytiharkan sebagai zon hijau sahaja.

Sekiranya permohonan pulang ke zon merah dilakukan, mereka akan hanya dibenarkan pula apabila zon tersebut diwartakan hijau. Sekiranya pelajar ingin pulang ke rumah saudara terdekat pula, mereka harus mendapatkan surat kebenaran dari ibu-bapa/penjaga terlebih dahulu.

Pelajar yang ingin pulang ke rumah menggunakan kenderaan peribadi atau tidak merentasi sempadan negeri tidak perlu memohon menerusi portal SMPPPPT dan hanya perlu mendapat surat kebenaran dari IPT masing-masing sahaja. Bagi mereka yang ingin dijemput oleh ibu bapa/penjaga pula, permohonan perlu dilakukan menerusi SMPPPPT tetapi hanya motokar sahaja dibenarkan buat masa ini. Motosikal tidak dibenarkan sama sekali.

Permohonan perlu dilakukan sebelum sebelum 11.59 malam Rabu 29 April 2020.


Komen ()