Cari @ Amanz

Apple Ingin Memudahkan Anda Nyah-Kunci iPhone Menggunakan Face ID Ketika Memakai Topeng Muka

Oleh Aman

Link Copied!

Apple menawarkan ciri sekuriti yang memerlukan imbasan wajah untuk mengakses, dinamakan sebagai Face ID. Ia mengimbas wajah pengguna secara menyeluruh, dan menjadi masalah apabila pengguna memakai topeng muka.

Disebabkan oleh penularan wabak Covid-19, ramai mula menggunakan topeng muka ketika berada diluar rumah – sekaligus proses nyah-kunci peranti mungkin sedikit sukar, kerana memerlukan anda mengalihkan topeng muka untuk sementara.

Kini, dalam usaha memudahkannya, Apple telah mula menguji iOS 13.5 Beta 3 yang menyertakan kemudahan untuk nyah-kunci peranti ketika memakai topeng wajah.

Melalui perisian terbaru berkenaan, anda hanya perlu swipe ke atas pada skrin kunci ketika memakai topeng wajah, dan seterusnya memasukkan kod kata laluan anda untuk mengakses peranti. Dengan ini, anda tidak lagi perlu menantikan sementara sebelum iPhone memaparkan permintaan untuk memasukkan kata laluan.

Ciri ini juga membolehkan anda nyah-kunci dengan lebih pantas dan mudah, serta tidak perlu nyah-aktifkan ciri Face ID.

Buat masa ini, ciri ini masih diuji pada peringkat beta, dan dijangka diperkenalkan kepada semua dalam beberapa minggu lagi.


Komen ()