Cari @ Amanz

VESA Mengemaskini Spesifikasi Alt-Mode Untuk Menyokong Sambungan DisplayPort 2.0 Melalui USB4

Oleh Nazrin

Link Copied!

Video Electronics Standards Association, ataupun lebih dikenali sebagai VESA baru-baru ini telah memperkenalkan satu kemaskini yang besar untuk standard penyambungan video DisplayPort 2.0, dimana Alt-Mode bakal menyokong penghantaran data dan kuasa menggunakan palam dan kabel USB4 sahaja.

Sambungan DisplayPort 2.0 membenarkan pengguna untuk bukan sahaja menggerakkan paparan dengan resolusi setinggi 16K (15,360 × 8,460 pixel) tetapi juga hadir dengan sokongan HDR dan kadar segar semula 60Hz. Dengan sokongan untuk kadar penghantaran data setinggi 77.4 Gbps, DisplayPort 2.0 turut mampu menyokong tiga paparan beresolusi 10K pada kadar segar semula 60Hz sekaligus.

Apa yang menarik mengenai DisplayPort 2.0 Alt-Mode ini ialah dengan bantuan teknologi sambungan USB4, pengguna bukan sahaja mendapat sokongan sambungan DisplayPort 2.0, tetapi juga kebolehan untuk  menghantar data sepantas 40Gbps dan juga kuasa (Power Delivery) semuanya melalui satu kabel USB Type-C sahaja.

Sokongan penghantaran kuasa ini bukanlah sesuatu yang baru, tetapi gabungan mantap USB4 dan DisplayPort 2.0 ini dijangka boleh meningkatkan kadar produktiviti golongan profesional, disamping meminimakan penggunaan kabel jika mereka bekerja dengan sebuah komputer riba.

VESA menjangkakan para pembina komputer riba untuk menggunakan standard DisplayPort Alt-Mode ini didalam produk-produk mereka bermula tahun 2021 kelak.


Komen ()