Cari @ Amanz

Gerak Malaysia 2.0 Membolehkan Anda Menyertakan Alamat Asal Dan Destinasi Untuk Perjalanan Antara Negeri

Oleh Aman

Link Copied!

Gerak Malaysia merupakan salah satu aplikasi yang ditawarkan oleh SKMM dan digunakan oleh Polis untuk memberikan pengesahan bagi beberapa perkara, yang memfokuskan kepada pergerakan orang ramai untuk keluar dari rumah.

Sebelum ini, polis telah mengumumkan bakal menggunakan aplikasi ini untuk tujuan permohonan perjalanan antara negeri bagi mereka yang terkandas di kampung untuk balik bekerja di bandar.

Gerak Malaysia

Terbaru, Gerak Malaysia 2.0 telah mula ditawarkan untuk Android – memfokuskan kepada permohonan perjalanan antara negeri. Melalui aplikasi yang dikemaskini ini, pengguna boleh membuat permohonan untuk perjalanan antara negeri, dan memasukkan maklumat seperti alamat asal dan juga alamat destinasi.

Gerak Malaysia

Permohonan boleh dilakukan melalui aplikasi berkenaan untuk perjalanan antara negeri antara 7 ke 10 Mei 2020 ini. Ia dikatakan tiada sebarang kod QR atau notifkasi diberikan kepada pengguna selepas permohonan. Polis mengatakan pengguna boleh bergerak selepas melakukan permohonan mengikut jadual yang ditetapkan. Berikut merupakan jadual pergerakan dari negeri mengikut tarikh:
7 Mei 2020 – Kuala Lumpur
8 Mei 2020 -Perak, Johor, Kelantan
9 Mei 2020 – Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Melaka dan Pahang
10 Mei 2020 – Selangor, Negeri Sembilan, Terengganu

Bagi pengguna Android, anda boleh membuat kemaskini aplikasi Gerak Malaysia, dan menggunakannya dalam mengemaskini maklumat destinasi pada 4 dan 5 Mei 2020. Kemaskini untuk versi iOS dijangka menyusul seawal esok.


Komen ()