Cari @ Amanz

Aplikasi Gerak Malaysia merupakan salah satu aplikasi yang ditawarkan oleh SKMM dan digunakan oleh PDRM dalam menguruskan perjalanan dan pergerakan ketika Perintah Kawalan Pergerakan kini. Aplikasi ini juga digunakan oleh PDRM dalam usaha memudahkan mereka yang terperangkap di negeri lain, kembali ke rumah mereka untuk meneruskan kehidupan seperti biasa.

Melalui kemaskini sebelum ini, aplikasi Gerak Malaysia telah menawarkan ciri untuk membuat permohonan perjalanan antara negeri, selain turut menyertakan alamat destinasi yang ingin dituju.

Gerak Malaysia

Apa pun, kadar pengguna yang menyertakan informasi berkaitan perjalanan adalah rendah, sekaligus kini pihak berkuasa meminta pengguna untuk memastikan mempunyai kod QR permohonan sebelum melakukan perjalanan.

Gerak Malaysia

Setiap kod QR adalah terhad untuk seorang pengguna, dan perlu memaparkannya pada sekatan jalan yang dilakukan PDRM. Kod QR yang dijana juga adalah terhad untuk penggunaan selama 24 jam sahaja. Jadi, pastikan anda menjana kod QR anda, sebelum perjalanan anda untuk mengelak kod QR berkenaan luput. Bagi pengguna yang tidak mempunyai aplikasi, boleh melakukan permohonan secara bertulis di balai polis terdekat.

Untuk permohonan yang berjaya, tetapi masih belum menerima kod QR, butiran permohonan berjaya akan dipaparkan pada muka profil yang boleh ditunjukkan pada pihak berkuasa apabila diperlukan.

Fungsi-fungsi tambahan seperti membeli barang-barang keperluan, rawatan, aktiviti kecemasan dan sebagainya telah diaktifkan menerusi aplikasi Gerak Malaysia versi Android, tetapi menurut Al-Ishsal Ishak, Pengerusi SKMM, tidak perlu digunakan buat masa ini.

Gerak Malaysia

Dalam pada itu, pihak PDRM juga mengesahkan bahawa motorsikal dan pengangkutan awam seperti bas tidak dibenarkan merentas negeri. Berikut merupakan jadual perjalanan antara negeri yang dibenarkan pihak berkuasa:
Jadual Perjalanan

Bagi anda yang menggunakan peranti Android, boleh memuat-turun versi aplikasi Gerak Malaysia 2.5 untuk tujuan permohonan perjalanan antara negeri ini, selain untuk memaparkan kod QR kebenaran anda. Kemaskini untuk platform iOS pula dijangka tiba malam ini, menurut pihak SKMM.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd