Kerajaan Amerika Dan Intel Dilihat Mahu Membangunkan Sebuah Kilang Khusus Untuk Pasaran Mereka

Diterbitkan pada Mei 11, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Intel dan pelbagai jenama pembuat semikonduktor dan cip pemprosesan lain berasal dari Amerika Syarikat, tetapi telah menubuhkan kilang dan pusat pembuatan dan pembangunan di luar negara tersebut untuk merendahkan kos.

Kerajaan Amerika nampaknya sedang cuba untuk meyakinkan syarikat-syarikat ini untuk kembali membuka kilang-kilang tersebut di Amerika Syarikat di tanahair mereka sendiri.

Laporan Wall Street Journal  mengatakan bahawa kerajaan tersebut sedang berbincang dengan Intel untuk membuka kilang baru supaya mereka boleh mendapatkan bekalan mereka sendiri tanpa perlu menunggu untuk kilang-kilang seperti di Vietnam dan Malaysia yang sudahpun sedia membangunkan cip-cip pemprosesan Intel untuk sekian lamanya.

Dalam pada itu, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) juga dilaporkan ingin membuka sebuah kilang di negara tersebut, dan Intel dikatakan telah mengambil minat tentang perkembangan tersebut.

Perbincangan mengenai pembukaan kilang Intel di Amerika ini masih lagi didalam perbincangan awal, akan tetapi jika laporang mengenai pertukaran emel diantara Bob Swan, CEO Intel dan Department of Defense adalah benar, projek ini mungkin akan dijalankan secepat yang mungkin.

komen


© Amanz / 2022 Kami