MediaTek Melancarkan Cip Dimensity 820 – Menyokong Skrin 120Hz, HDR, 5G, & AI Yang Lebih Hebat

Diterbitkan pada Mei 18, 2020. oleh .

MediaTek hari ini telah melancarkan cip pemprosesan terbaru mereka, Dimensity 820. Ia adalah versi kedua selepas Dimensity 820 dan menjadi yang keempat dalam siri Dimensity. Seperti kesemua cip pemprosesan Dimensity sebelum ini, ia juga merupakan cip yang memfokuskan pada rangkaian 5G dan juga kecerdasan buatan.

Cip ini menggunakan CPU empat teras berkuasa tinggi ARM Cortex-A76 pada kuasa 2.6Hz dan empat teras lagi dari ARM Coretx-A55. Untuk GPU ia menggunakan lima teras ARM Mali-G57. Untuk permua, ia turut menyertakan sokongan HyperEngine 2.0 untuk pengalaman bermain yang lebih memuaskan. Tambahan lagi, ia turut menyokong skrin kadar segar semula 120Hz dan paparan HDR dari teknologi MediaTek MiraVision.

Untuk rangkaian 5G, ia menyokong 5G NR (sub-6GHz) dalam satu cip modem untuk penggunaan 5G kurang kuasa 5G UltraSave dari MediaTek sendiri. 5G UltraSave Network Environment Detection dan 5G UltraSave OTA Content Awareness adalah antara teknologi penjimatan tenaga yang turut disertakan. Cip ini turut sedia menyokong dwi-sim 5G dan juga Voice over New Radio (VoNR).

Untuk kecerdasan buatan ia menyertakan Dedicated APU 3.0 (AI Processing Unit), MediaTek’s Imagiq 5.0 adalah teknologi pemprosesan imej, dan Multi-frame 4K Video HDR untuk rakaman video 4K HDR. Ia dihasilkan untuk peranti kelas pertengahan mampu milik dengan pengalaman penggunaan seakan peranti kelas mercu.

komen


© Amanz / 2023 Kami