Cari @ Amanz

Sebuah Lagi Kecerdasan Buatan Dibangunkan Untuk Meningkatkan Kualiti Gambar Beresolusi Rendah

Link Copied!

Di awal penubuhan Amanz, saiz gambar yang kami muat naik ke laman adalah sekitar 500 pixel. Selepas lebih sedekad beroperasi, ini ialah resolusi  yang rendah untuk tahun 2020 mengakibatkan gambar-gambar lama yang bersejarah tidak lagi boleh digunakan. Oleh itu kami senantiasa mencari perisian yang mampu meningkatkan resolusi gambar yang kecil menjadi lebih tinggi. Penyelidik di Duke University telah membangunkan kecerdasan buatan yang menurut mereka mampu melakukan tugasan ini dengan amat baik.

Kecerdasan buatan Pulse mampu meningkatkan resolusi gambar dengan 16×16 pixel ke 1024×1024 pixel. Ini adalah peningkatan jumlah pixel sebanyak 4096 kali ganda. Kecerdasan buatan dilatih menggunakan pembelajaran mesin menerusi dua rangkaian neural. Rangkaian pertama dilatih untuk menghasilkan wajah manusia dan rangkai kedua dilatih untuk menghasilkan imej yang kelihatan realistik.

Tetapi ini tidak bermakna Pulse boleh digunakan untuk menghasilkan imej yang “benar”. Ia sekadar mengagak bagaimana rupa gambar asal yang beresolusi tinggi. Dengan kata lain jika imej wajah yang kabur diproses oleh Pulse, imej akhir yang terhasil adalah interpretasi kecerdasan buatan bukan wajah sebenar. Oleh itu Pulse tidak boleh digunakan untuk memproses gambar kabur untuk mencari suspek jenayah misalnya.


Komen ()