Bank Negara Brazil Mengantung Penghantaran Dan Terima Wang Melalui WhatsApp

Diterbitkan pada Jun 24, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

WhatsApp telah pun memperkenalkan ciri penghantaran den menerima wang melalui WhatsApp minggu lepas – bermula di Brazil. Ia sekaligus memudahkan pemindahan wang, dan urusan jual-beli dilakukan dengan mudah terus melalui aplikasi permesejan popular yang dimiliki Facebook berkenaan.

WhatsApp Pay

Melalui ciri yang dinamakan WhatsApp Payment ini, ia memudahkan penghantaran wang melalui tetingkap sembang – sekaligus menjadikannya amat mudah bagi pemindahan wang antara pengguna, mahupun untuk membayar pekedai dan peniaga.

Apa pun, kini pihak Bank Negara Brazil dilihat telah menggantung ciri pembayaran melalui WhatsApp di negara berkenaan.

Pada masa yang sama, pihak berkuasa turut telah meminta Mastercard dan Visa untuk menghentikan aktiviti kewangan melalui aplikasi berkenaan.

Melalui Bloomberg, ia diperkatakan Bank Negara Brazil telah menggantungnya untuk menilai sebarang risiko yang dibawa oleh perkhidmatan ini ke sistem pembayaran tempatan, selain memastikan ia menepati piawaian yang telah ditetapkan.

Bank Negara Brazil turut dilihat menekankan yang mana Mastercard dan Visa mungkin didenda sekiranya tidak mematuhi peraturan yang telah ditetapkan.

komen


© Amanz / 2022 Kami